WISLA / Tato aktivita zaujme nejen speleology. Ekologické vzdělávací centrum ve Wisle totiž zve na multimediální prezentaci a výlet s průvodcem do Jeskyně Malinowska v rámci přírodovědného setkání
Jeskyně a jejich obyvatelé“.

Akce, která se uskuteční v neděli 27. června, začíná v 9.00 hodin přednáškou s multumediální prezentací.  Hostem setkání bude bioložka Natalia Kisza, která je velkým milovníkem netopýrů. Bude vyprávět o těchto savcích, kteří obývají četné jeskyně v Beskydech.

S netopýry  se lze setkat také na jiných místech, například v Observatoři netopýrů, která byla otevřena v roce 2014 na půdě 1. Základní školy v Brenné. Z observatoře se stala důležitá turistická atrakce obce, kterou během prvních 6 let navštívilo přes 10 tisíc osob.

Po přednášce přijde řada výlet do Jeskyně Malinowska. Jeho účastníci se tam vydají v 11.00 hodin z Průsmyku Salmopolska (Przełęcz Salmopolska). Ekologické vzdělávací centrum nezajišťuje dopravu. Dostat se k průsmyku lze městskou dopravou nebo vlastním autem.

Na setkání s netopýry

Jeskyně Malinowska byla zpřístupněna pro turisty v červnu 2019.

Jak ujišťují pořadatelé, trasa vedoucí k jeskyni je nenáročná a její absolvování v jednu stranu zabere zhruba hodinu a půl. Nutné jsou pohodlné boty s dobrým vzorkem, bunda nebo mikina, jelikož v jeskyni převládá teplota kolem 6° C. Oblečení by mělo být odolné vůči vhkosti a tmavé, protože v úzkých chodbách se lze snadno ušpinit. Navíc je třeba si vzít čelovku nebo ruční svítilnu, láhev vody a něco k zakousnutí, protože výlet se může protáhnout až na 4 hodiny.

(gam)

Komentáře



CZYTAJ RÓWNIEŻ



REKLAMA Walizki

REKLAMA
Ministerstvo Kultury Fundacja Fortissimo

www.pzko.cz www.kc-cieszyn.pl

Projekt byl realizován za finanční podpory Úřadu vlády České republiky a Rady vlády pro národnostní menšiny.
Projekt finansowany ze środków Kancelarii Prezesa Rady Ministrów w ramach konkursu Polonia i Polacy za Granicą 2023-2024.
Publikacja wyraża jedynie poglądy autora/ów i nie może być utożsamiana z oficjalnym stanowiskiem Kancelarii Prezesa Rady Ministrów oraz Fundacji Pomoc Polakom na Wschodzie im. Jana Olszewskiego.