Chlapce přejel vlak

Tragicky skončila pro rodinu listonoše Rosnera z Těšína procházka 26. června 1898. Jejich sedmiletý syn v nestřeženém okamžiku vběhl na koleje a upadl  přímo před přijíždějící lokomotivu. Zemřel na místě.

Bouřka napáchala škody

V červnu 1899 na okraji Těšína shořel během bouřky shořel dům hospodáře Wybraniece. Další z blesků, který zasáhl domek jistého Pieczonki, stavením pouze otřásl, avšak nezapálil ho. Ze stěn ale spadly všechny obrazy a zrcadla. Ve Vendryni během bouřky zahynuly tři pasoucí se krávy.

Utopil se v Olze

V Olze mezi Lyžbicemi a Třincem se utopil 24. června 1902 dvacetiletý Pavel Zientek. Řeka zanesla tělo až do Těšína.

V polském gymnáziu na schodišti explodovala petarda

Poněkud netypický konec školního roku zažili 30. června 1908 studenti a pedagogové polského gymnázia v Těšíně. Na jeho schodišti totiž explodovala petarda, kterou tam hodil jistý německý student. Strážný, který ihned po výbuchu vyběhl ze svého bytu, kvůli hustému dýmu nic neviděl. Kolemjdoucí však zahlédli tři utíkající německé výrostky. Děti ředitele vzdělávacího ústavu, který měl byt v sousedním domě, následkem utrpěného šoku onemocněly.   

V Lomné shořely tři chalupy

Požár, který vypukl v noci z 21. na 22. června 1909 v Horní Lomné do základů zničil tři chalupy a sousedící s nimi hospodářské budovy. V plamenech navíc našla smrt služka jednoho z tří vyhořelých hospodářů Anna Gomolová z Dolní Lomné. Všechny nemovitosti byly sice pojištěny, avšak pouze na malé částky.

Požár způsobilo čtyřleté dítě

Čtyřleté dítě hrající si se zápalkami způsobilo ničivý požár, který vypukl 22. června 1909 kolem 19 hodin  v hospodářství Jiřího Kozła v Horní Líštné. Obytný dům i stáje zcela lehly popelem. Oheň kromě místních hasičů lokalizovaly požární sbory z Dolní Líštné, Třince a Dzięgielowa. Dítě v roli žháře běsnící živel zabil.

Blesk zabil starostova syna

Během bouřky 15. června 1910 v obci Žermanice blesk zabil dvaatřicetiletého syna starosty Witaska. K neštěstí došlo ve chvíli, když se společně se svým otcem vracel z pole.

Pomohlo pojištění

V noci z 16. na 17. června 1912 vypukl požár  usedlosti Adama Sikory v Dolním Žukově. Oheň zničil obytný dům i hospodářská stavení. Většinu škody však pokryla kvalitně sjednaná pojistka.

Nepozornost zaplatil životem

Nepozornost stála život posunovače Františka Pnioka. Když se 21. června 1912 věnoval své práci na nádraží v Těšíně, najednou se ocitl mezi dvěma protijedoucími vagóny, které mu rozdrtily hrudník. Nešťastník byl synem fojta obce Zamarski.

Dopadení lupičů

Banda lupičů řádila v roce 1917 v uhelné oblasti na Těšínsku. Později se tři z nich přesunuli do hor. V červnu v Mostech u Jablunkova si na ně počíhali muži zákona. Vůdce bandy Widenku zastřelili, druhého zločince dopadli, třetímu se podařilo uniknout.

Žhářství ve Stonavě

Dva dřevěné domky vzplály 15. června 1918 v noci ve Stonavě. Jejich obyvatelé spali, museli je vzbudit sousedé. Domy zapálili žháři.

(gam)

Komentáře



CZYTAJ RÓWNIEŻ



REKLAMA Walizki

REKLAMA
Ministerstvo Kultury Fundacja Fortissimo

www.pzko.cz www.kc-cieszyn.pl

Projekt byl realizován za finanční podpory Úřadu vlády České republiky a Rady vlády pro národnostní menšiny.
Projekt finansowany ze środków Kancelarii Prezesa Rady Ministrów w ramach konkursu Polonia i Polacy za Granicą 2023-2024.
Publikacja wyraża jedynie poglądy autora/ów i nie może być utożsamiana z oficjalnym stanowiskiem Kancelarii Prezesa Rady Ministrów oraz Fundacji Pomoc Polakom na Wschodzie im. Jana Olszewskiego.