USTROŇ / Ustroňská noc muzeí se letos uskuteční podruhé. Koná se v sobotu 12. června v Ustroni. Poprvé proběhla 11. května 2019.

Zdarma lze navštívit Ustroňské muzeum Jana Jarockého a jeho pobočku Sbírky Marie Skalické, Městský kulturní dům „Prażakówka”, Galerii Rynek a Městskou veřejnou knihovnu Jana Wantuły, před kterou bude probíhat knižní bazar.  

Noc muzeí se konala poprvé v roce 1997 v Berlíně.

Místo plné medvídků a panenek

Navíc je možno navštívit bohaté sbírky v nově vzniklém Nádraží dobrých myšlenek (Dworzec Dobrych Myśli) s menší kavárnou. K jeho otevření došlo 29. května v bývalé nádražní budově z konce 19. století, asi kilometr od ustroňského náměstí (Rynku). Ducha tomuto místu vdechli lidé se svými touhami. Ke shlédnutí nabízí nejen největší sbírku medvídků Evropě od sběratele Bruna Zielonky.

Je tam také sbírka Panenky z celého světa v regionálních krojích shromažďována už řadu let Ewou a Jagodou Liszkovými.  Pochází ze všech kontinentů. Nejstarší z nich má přes 150 let a byla vyrobena v jihoamerickém Ekvádoru. Mezi exponáty si zvláštní pozornost zaslouží panenky z Afriky a Jižní Ameriky, zhotovené z vlny, kůže, dřeva či třtiny.

Třetí sbírku tvoří zhruba 600 panenek typu Barbie prezentujících miniaturní krejčovství v provedení Anity Michałowské. Všechny 3 soubory sbírek byly zapsány do Polské knihy rekordů a kuriozit (Polska Księga Rekordów i Osobliwości).  

(gam)

Komentáře



CZYTAJ RÓWNIEŻ



REKLAMA Walizki

REKLAMA
Ministerstvo Kultury Fundacja Fortissimo

www.pzko.cz www.kc-cieszyn.pl

Projekt byl realizován za finanční podpory Úřadu vlády České republiky a Rady vlády pro národnostní menšiny.
Projekt finansowany ze środków Kancelarii Prezesa Rady Ministrów w ramach konkursu Polonia i Polacy za Granicą 2023-2024.
Publikacja wyraża jedynie poglądy autora/ów i nie może być utożsamiana z oficjalnym stanowiskiem Kancelarii Prezesa Rady Ministrów oraz Fundacji Pomoc Polakom na Wschodzie im. Jana Olszewskiego.