HAVÍŘOV / Památník připomínající tragédii na Dole Dukla v Havířově – Suché byl už přemístěn na nové místo na hřbitově v městské části Šumbark. Areál bývalé šachty se totiž během let změnil v průmyslovou zónu, což není pro pomníky zrovna důstojné místo.

Přesun z původního místa v Dolní Suché po technické stránce zajistilo město Havířov, náklady pokryla společnost Asental Land. „Památník je nově umístěn na centrálním hřbitově v Havířově-Šumbarku, hned vedle staré smuteční síně a je samozřejmě přístupný veřejnosti. Jsem si jist, že jsme vybrali důstojné pietní místo,“ uvedl náměstek pro investice a chytré město Bohuslav Niemiec.

Náklady spojené s přesunutím památníku si vyžádaly částku necelých 300 tisíc korun.

Pak přišli na řadu řemeslníci a pustili se do práce. „Nejdřív bylo třeba památník rozebrat, vyčistit a odstranit starý cement, potom jsme ho zrenovovali a zase sestavili zpátky. Kámen se musí oživit, aby byl hezký,“ vysvětlil kameník Román Sedlák.

Kamenná deska obsahuje jmenný seznam všech horníků, kteří při tragické události zahynuli. Sedmého července 1961 na Dole Dukla vypukl ničivý požár, který si vyžádal životy 108 havířů. Tragédii si u památníku každým rokem připomínají rodinní příslušníci, horníci a zástupci města. V roce 2021 Havířov chystá pietní akt k 60. výročí tragické události na Dole Dukla. Uskuteční se již na novém, důstojnějším místě.

(gam)

Komentáře



CZYTAJ RÓWNIEŻ



REKLAMA Reklama

REKLAMA Reklama
Ministerstvo Kultury Fundacja Fortissimo

www.pzko.cz www.kc-cieszyn.pl

Projekt byl realizován za finanční podpory Úřadu vlády České republiky a Rady vlády pro národnostní menšiny.
Projekt finansowany ze środków Ministerstwa Spraw Zagranicznych w ramach konkursu pn. Polonia i Polacy za granicą 2023 ogłoszonego przez Kancelarię Prezesa Rady Ministrów.
Publikacja wyraża jedynie poglądy autora/autorów i nie może być utożsamiana z oficjalnym stanowiskiem Ministerstwa Spraw Zagranicznych oraz Fundacji Pomoc Polakom na Wschodzie im. Jana Olszewskiego