HAVÍŘOV / Památník důlního neštěstí na Dole Dukla v Havířově – Suché čeká renovace. Poté bude přemístěn na hřbitov v městské části Šumbark.

Jak nás informovala havířovská tisková mluvčí Michaela Adamcová, v sobotu 10. října u bývalé šachty Dukla došlo k demontáži památníku, věnovanému památce 108 horníků, kteří zahynuli 7. července 1961 na Dole Dukla při nejhorším důlním neštěstí v poválečné historii Ostravsko-karvinského revíru.

Pracovníci technických služeb poté převezli pomník do kamenické dílny, kde projde několikadenní renovací. Ke konci října bude umístěn na hřbitově v Havířově-Šumbarku.

Hašení požáru v podzemí trvalo měsíc

Osudného dne během odpolední směny na třetím patře vznikl požár. S ohněm bojovalo sedm set záchranářů. Použili třicet tisíc pytlů s pískem a k zamezení obsahu kyslíku v dole také dusík. Hašení požáru v podzemí trvalo záchranářům zhruba měsíc. Nakonec jim k uhašení plamenů napomohlo, že zcela zastavili přívod vzduchu do šachty.

V roce 1905 bratří Guttmannové založili v Dolní Suché nový důl, který pojmenovali na počest tehdejšího rakouského císaře a uherského krále Kaiser Franz Joseph Schacht. V roce 1918 šachtu přejmenovali na Důl Suchá a v říjnu 1949 na Důl Dukla. Těžba definitivně skončila 31. prosince 2006. Během stoleté existence se tam vytěžilo víc jak 100 miliónů tun kvalitního černého uhlí

V roce 2018 režisér David Ondříček natočil o katastrofě televizní film Dukla 61. Jednu z rolí si zahrála herečka Izabela Firlová, pocházející z Horní Suché

(gam)

.

Komentáře



CZYTAJ RÓWNIEŻ



REKLAMA Gorolskiswieto.cz

REKLAMA
Ministerstvo Kultury Fundacja Fortissimo

www.pzko.cz www.kc-cieszyn.pl

Projekt byl realizován za finanční podpory Úřadu vlády České republiky a Rady vlády pro národnostní menšiny.
Projekt finansowany ze środków Kancelarii Prezesa Rady Ministrów w ramach konkursu Polonia i Polacy za Granicą 2023-2024.
Publikacja wyraża jedynie poglądy autora/ów i nie może być utożsamiana z oficjalnym stanowiskiem Kancelarii Prezesa Rady Ministrów oraz Fundacji Pomoc Polakom na Wschodzie im. Jana Olszewskiego.