Halina Szczotka
E-mail: halina.szczotka@zwrot.cz
HORNÍ TOŠANOVICE / V sobotu se u zámku setkali občané Horních Tošanovic, aby přivítali podzim svátkem obří zeleniny – dýně.
Dýně, kterou někteří lidé mají hodně rádi, je rostlina, která ráda překvapí. Až donedávna jsme ji znali pouze jako zeleninu vhodnou pro výrobu džemu a dnes z ní děláme polévky, omáčky, zákusky.
Některé dýně také dáváme na okna nebo na zahradu, abychom s nimi vyzdobili naše domovy.
Existuje asi 10 druhů dýně, nejoblíbenější je dýně Hokkaido z Japonska a také dýně obecná. Navíc jsou dýně velmi zdravé, jsou skvělým zdrojem vlákniny a například některé druhy dýně obsahují látku, která může částečně doplňovat nedostatek inzulínu v těle.
Jak tedy obyvatelé Horních Tošanovic použili dýně?
V malém parku jste mohli v sobotu obdivovat dýně přeměněné na různé postavy a nejenom to. Pochutnat jste si mohli na dýňové šťávě, kterou připravil starosta obce Petr Martiňák. Byla zde také dýňová polévka s krutony, kterou uvařila ředitelka mateřské školy Monika Stoláriková.
Celá akce začala již ve 12:00, do té doby mohli účastníci soutěže přinést své výrobky na výstavní místo. V následujících dvou hodinách proběhla instalace a výběr tří nejoriginálnějších dekorací.
Zvítězila dekorace „Večerníček“, jejímž autorem byla paní Světlíková. Všichni autoři vybraných dekorací dostali peněžní cenu. Dýňové dekorace byly velmi originální, je škoda, že nevydrží do příštího podzimu.
Jako malý bonus přidáváme recepty na šťávu a dýňovou polévku:
Dýňová šťáva
Potřebujete:
3 kg dýně, oloupané a nakrájené na kostičky,
2,5 l vody,
1,2 kg cukru,
1 lžička kyseliny citronové,
2 nakrájené bio-citrony
(10 l vody)
Způsob přípravy:
Vložte nakrájenou dýni do dostatečně velké nádoby, posypte cukrem, přidejte kyselinu citronovou a vodu, nechte den odpočívat.
Po 24 hodinách přidáme citrony nakrájené na plátky a vaříme, dokud dýně nezměkne. Po ochlazení promíchejte. Šťáva může být uchovávána v nádobách 0,7 l nebo zředěna převařenou a chlazenou vodou a spotřebována co nejdříve.
Dýňová polévka
Potřebujete:
Dýně Hokkaido, 3 větší mrkve, 2 cibule, máslo, kari, cukr, kostky bujonu a voda nebo vývar, smetana, citronová šťáva, sůl, pepř
Způsob přípravy:
Nakrájenou cibuli osmažte na másle, přidávejte postupně nakrájenou mrkev a dýně, po několika minutách přidejte cukr, kari, vývar a vodu, vařte a kontrolujte, zda se dýně již uvařila. Když je měkká, přestaňte vařit, vše smíchejte, přidejte cukr, sůl, pepř, smetanu a nakonec citronovou šťávu. Už nevařte!
Komentáře