Čtěte nás! Každý den nové informace!

HORNÍ TOŠANOVICE / V sobotu se u zámku setkali občané Horních Tošanovic, aby přivítali podzim svátkem obří zeleniny – dýně.

Dýně, kterou někteří lidé mají hodně rádi, je rostlina, která ráda překvapí. Až donedávna jsme ji znali pouze jako zeleninu vhodnou pro výrobu džemu a dnes z ní děláme polévky, omáčky, zákusky.

Některé dýně také dáváme na okna nebo na zahradu, abychom s nimi vyzdobili naše domovy.

Existuje asi 10 druhů dýně, nejoblíbenější je dýně Hokkaido z Japonska a také dýně obecná. Navíc jsou dýně velmi zdravé, jsou skvělým zdrojem vlákniny a například některé druhy dýně obsahují látku, která může částečně doplňovat nedostatek inzulínu v těle.

Jak tedy obyvatelé Horních Tošanovic použili dýně?

V malém parku jste mohli v sobotu obdivovat dýně přeměněné na různé postavy a nejenom to. Pochutnat jste si mohli na dýňové šťávě, kterou připravil starosta obce Petr Martiňák. Byla zde také dýňová polévka s krutony, kterou uvařila ředitelka mateřské školy Monika Stoláriková.

Celá akce začala již ve 12:00, do té doby mohli účastníci soutěže přinést své výrobky na výstavní místo. V následujících dvou hodinách proběhla instalace a výběr tří nejoriginálnějších dekorací.

Zvítězila dekorace „Večerníček“, jejímž autorem byla paní Světlíková. Všichni autoři vybraných dekorací dostali peněžní cenu. Dýňové dekorace byly velmi originální, je škoda, že nevydrží do příštího podzimu.

Jako malý bonus přidáváme recepty na šťávu a dýňovou polévku:

Dýňová šťáva

Potřebujete:

3 kg dýně, oloupané a nakrájené na kostičky,

2,5 l vody,

1,2 kg cukru,

1 lžička kyseliny citronové,

2 nakrájené bio-citrony

(10 l vody)

Způsob přípravy:

Vložte nakrájenou dýni do dostatečně velké nádoby, posypte cukrem, přidejte kyselinu citronovou a vodu, nechte den odpočívat.

Po 24 hodinách přidáme citrony nakrájené na plátky a vaříme, dokud dýně nezměkne. Po ochlazení promíchejte. Šťáva může být uchovávána v nádobách 0,7 l nebo zředěna převařenou a chlazenou vodou a spotřebována co nejdříve.

Dýňová polévka

Potřebujete:

Dýně Hokkaido, 3 větší mrkve, 2 cibule, máslo, kari, cukr, kostky bujonu a voda nebo vývar, smetana, citronová šťáva, sůl, pepř

Způsob přípravy:

Nakrájenou cibuli osmažte na másle, přidávejte postupně nakrájenou mrkev a dýně, po několika minutách přidejte cukr, kari, vývar a vodu, vařte a kontrolujte, zda se dýně již uvařila. Když je měkká, přestaňte vařit, vše smíchejte, přidejte cukr, sůl, pepř, smetanu a nakonec citronovou šťávu. Už nevařte!

Komentáře


Čtěte také


10 tipů na víkend
Červenec292021

10 tipů na víkend

Tanečníci ze souboru Błędowice se v Milíkově připravovali na svá nadcházející vystoupení.
Červenec292021

Tanečníci ze souboru Błędowice se v Milíkově připravovali na svá nadcházející vystoupení.

V Životicích uctí památku místních zavražděných německými okupanty
Červenec292021

V Životicích uctí památku místních zavražděných německými okupanty

Očkovat proti Covid-19 se bude také v Jablunkově
Červenec282021

Očkovat proti Covid-19 se bude také v Jablunkově

Historie polského rocku v Bystřici v podání skupiny Contiband
Červenec272021

Historie polského rocku v Bystřici v podání skupiny Contiband

Obchod a řemesla v Českém  Těšíně
Červenec262021

Obchod a řemesla v Českém Těšíně

Druhý ročník Restaurant Day v Bystřici
Červenec262021

Druhý ročník Restaurant Day v Bystřici

Vyčistili  náhrobek  Jana Glajcara ve Svibici
Červenec252021

Vyčistili náhrobek Jana Glajcara ve Svibici


#KTOTYJESTEŚ

REKLAMA
REKLAMA

ZWROT TV

Ministerstvo Kultury Fundacja Fortissimo

www.pzko.cz www.kc-cieszyn.pl

Projekt byl realizován za finanční podpory Úřadu vlády České republiky a Rady vlády pro národnostní menšiny.
Projekt finansowany ze środków Kancelarii Prezesa Rady Ministrów w ramach konkursu Polonia i Polacy za Granicą 2021.
Publikacja wyraża jedynie poglądy autora/ów i nie może być utożsamiana z oficjalnym stanowiskiem Kancelarii Prezesa Rady Ministrów oraz Fundacji Pomoc Polakom na Wschodzie.

Website Security Test