Dnes naše vzpomínky patří Wilhelmu Przeczkowi – básníkovi, překladateli a animátoru kulturního života Těšínského Slezska, který se narodil 7. dubna 1936 v Karviné a zemřel 10. července 2006 v Třinci. 

Byl jedním z nejvýraznějších spisovatelů na Těšínském Slezsku. Po mnoho let spolupracoval s měsíčníkem Zwrot. Do redakce přišel s mnoha nápady, se svými novými básněmi a příběhy, ale i novinářskými materiály.

V květnu se v českotěšínské kavárně a čítárně konal literární večer, který byl Przeczkovi věnován, a na kterém se konala rovněž propagace monografie věnované právě jemu. Autorem publikace je Libor Martinek, a jak sám sdělil, kniha je určena široké škále čtenářů, milovníkům díla Wilhelma Przeczka. 

Publikace, která čítá 424 stran, obsahuje nejenom podrobnou analýzu Przeczkových děl, ale také rozsáhlé fragmenty jeho korespondence  s několika spisovateli-přáteli (Jindřich Zogata, Harry Duda, Wiesław Kazanecki). Najdeme v ní také fotografie z rodinného archivů a seznam nejvýznamnějších literárních cen, které obdržel.

Štítky: ,

Komentáře



CZYTAJ RÓWNIEŻ



REKLAMA Walizki

REKLAMA
Ministerstvo Kultury Fundacja Fortissimo

www.pzko.cz www.kc-cieszyn.pl

Projekt byl realizován za finanční podpory Úřadu vlády České republiky a Rady vlády pro národnostní menšiny.
Projekt finansowany ze środków Kancelarii Prezesa Rady Ministrów w ramach konkursu Polonia i Polacy za Granicą 2023-2024.
Publikacja wyraża jedynie poglądy autora/ów i nie może być utożsamiana z oficjalnym stanowiskiem Kancelarii Prezesa Rady Ministrów oraz Fundacji Pomoc Polakom na Wschodzie im. Jana Olszewskiego.