REGION  / 2. května slaví v Polsku Den Vlajky. Jakou, kde a kdo může vlajku vyvěsit radí  Alfred Znamierowski, člen Polského heraldického sdružení a Heraldické komise u polského ministerstva vnitra. V Polsku jsou totiž dvě bílo-červené vlajky.

V mnoha zemích existuje jedna vlajka, kterou mohou využívat státní instituce i jednotlivci. V Polsku tomu tak není, neboť Polsko ve své legislativě nemá žádnou národní vlajku, ale pouze státní. „Státní vlajka má erb, a používají ji všechny státní instituce. Národní vlajka nemá erb, tu můžou používat občané,“ vysvětluje Znamierowski.

Bílo-červenou vlajku s erbem uvidíme i na polských konzulátech, velvyslanectvích, na polských letištích a v přístavech. Na lodích pak uvidíme tyto vlajky zakončené ve tvaru obraceného V.

Na dilema, která barva bílá či červená má být nahoře v případě vodorovného připevnění anebo u vlajkového stožáru u svislého připevnění, řešení je jednoduché – vždy bílá.

Zároveň připomínáme, že barvy vlajky – jakékoliv – musí být vždy syté.  

(indi)

Štítky: , ,

Komentáře



CZYTAJ RÓWNIEŻ



REKLAMA Gorolskiswieto.cz

REKLAMA
Ministerstvo Kultury Fundacja Fortissimo

www.pzko.cz www.kc-cieszyn.pl

Projekt byl realizován za finanční podpory Úřadu vlády České republiky a Rady vlády pro národnostní menšiny.
Projekt finansowany ze środków Kancelarii Prezesa Rady Ministrów w ramach konkursu Polonia i Polacy za Granicą 2023-2024.
Publikacja wyraża jedynie poglądy autora/ów i nie może być utożsamiana z oficjalnym stanowiskiem Kancelarii Prezesa Rady Ministrów oraz Fundacji Pomoc Polakom na Wschodzie im. Jana Olszewskiego.