REGION / V neděli odpoledne 20. ledna se členové organizace Polskie Towarzystwo Turystyczno-Sportowe „Beskid Śląski” w RC setkali na výroční schůzi. Stávající 13-členný výbor byl rozšířen o dvě místa. Předsedkyni organizace byla zvolena opět Halina Twardzik.

V sále Domu PZKO v Albrechticích bylo 94 členů organizace a pět hostů. Nejdřív si členové poslechli zprávy o činnosti PTTS „Beskid Śląski“. V současné době má tato organizace 569 členů, kteří pracují v následujících sekcích: turistické, sportovní a cyklistické. Oblast, ve které působí, je rozdělena do šesti menších částí. Každou má na starosti jedna pověřená osoba.

Zatímco zpráva o aktivitách turistické sekce byla krátká, protože setkání turistů proběhlo už dříve, byly podrobněji projednány úspěchy a plány sportovní a cyklistické sekce.

Sportovní aktivity PTTS popsal předseda sekce Henryk Cieślar. Také nastínil plán sportovní sekce pro nadcházející měsíce, který zahrnuje účast na Světových polských zimních hrách pro mládež ve věku 14-28 let, které se budou brzy konat a účast na Světových letních polských hrách v Gdyni. Kromě toho je během několika týdnů plánována premiéra více než 40 minutového filmu o sportu na Zaolží.

V plánech cyklistické sekce je také novinka – noční rally. Cyklisté otevřou sezónu v březnu společně s cyklistickým klubem „Ondraszek“ z pobočky PTTK „Beskid Śląski“ v Těšíně. První vyjížďka na kole v letošním roce byla naplánována na trase Zebrzydowice – Stonava – Albrechtice – Těšín – Skoczów a bude rozložená na poslední dva dny března.

Zprávu o aktivitách fotbalového týmu „Orły Zaolzia“ přečetl Piotr Twardzik, který jako náhrada za Jerzeho Czapa představil činnost klubu 99, to znamená klubu turistických nadšenců, jejichž průměrný věk přesahuje 80 let. Je třeba dodat, že se členové klubu 99 setkávají pravidelně každý měsíc a to na různých místech na Zaolzi.

Jedním z hostů setkání byl předseda Klubu českých turistů Moravskoslezského kraje Břetislav Bohač. Spolupráce mezi oběma organizacemi začala v roce 2001 společnými oslavami 80. výročí založení ubytovny na Prašivé.

Vedle návrhu Noční rally obsahoval plán organizace „Beskid Śląski“ také další nové návrhy – kratší, dvoukilometrové procházky a již realizované „Procházky se Zwrotem“.

Oficiální část schůze byla ukončena volbou nového výboru na příští tříleté období. Již na počátku se členové rozhodli rozšířit třináctičlenný výbor o dva členy, aby „zdokonalil svou práci a aby se odfeminizoval“, jak to vysvětlila bývalá a po volbách i současná předsedkyně organizace Halina Twardziková. Kromě ní byli do výboru PTTS „Beskid Śląski“ zvoleni: Wanda Farnik (místopředsedkyně pro turistiku), Henryk Cieślar (místopředseda pro sport), Karol Śliż (sekretář), Anna Taraba (pokladník), Robert Wałaski (cyklistická sekce), Monika Macháčová (personalistka), Barbara Kúdela (Jablunkov, Hrádek, Bystřice), Jan Walek (Vendryně), Zofia Franek (Třinec), Józef Gurbiel (Český Těšín), Anna Siekelowa (Havířov, Suchá), Irena Mierzwa Karviná, Orlová), Michał Turoń a Zbigniew Piegza.

(indi)

Štítky: ,

Komentáře



CZYTAJ RÓWNIEŻ



REKLAMA Gorolskiswieto.cz

REKLAMA
Ministerstvo Kultury Fundacja Fortissimo

www.pzko.cz www.kc-cieszyn.pl

Projekt byl realizován za finanční podpory Úřadu vlády České republiky a Rady vlády pro národnostní menšiny.
Projekt finansowany ze środków Kancelarii Prezesa Rady Ministrów w ramach konkursu Polonia i Polacy za Granicą 2023-2024.
Publikacja wyraża jedynie poglądy autora/ów i nie może być utożsamiana z oficjalnym stanowiskiem Kancelarii Prezesa Rady Ministrów oraz Fundacji Pomoc Polakom na Wschodzie im. Jana Olszewskiego.