TŘINEC / Dokonale připravený a realizovaný program. Skvělé soubory a atmosféra. Vánoční koncert se tradičně konal v třinecké Trisii. Byl to již 19. ročník, v příštím roce tedy koncert bude jubilejní. Opět ním provázel nenahraditelný Tadeusz Filipczyk.

Jediné, co lze kritizovat na tradičním vánočním koncertu folklorních souborů a lidových kapel, je datum, které nemá nic společného s tradicí. „Báječná vystoupení, ale nějak se podle mě v Adventu nehodí. Byla by to ideální událost pro čas mezi Vánocemi a Novým Rokem – jsme slyšeli během přestávky. Nicméně diváci byli sobotním programem velmi nadšení a na konci koncertu, který trval více než tři hodiny, poděkovali účinkujícím potleskem vestoje.

Na jevišti se představily: ZR Błędowice s kapelou Kamraci, ZF Bystrzyca a Łączka s kapelou Bezmiana, ZT Oldrzychowice, ZPiT Młoda Oldrzychowice, Dziecka z Oldřzychowic s kapelou, ZPiT OLZA s kapelou Lipkou, Rytmika, Suszanie s kapelou, Zaolzi a Zaolzioczek s kapelou.

Tadeusz Filipczyk, když zahajoval program, mluvil také o odkazu našich předků: „Jedná se o jedno z nejintimnějších slov, která člověk nese v sobě. Protože odkaz našich předků to je náš domov, naše rodina, naši rodiče, a když už je nemáme, tak to, co jsme dostali od svých rodičů. To vše se nazývá dědictví. Odkazem předků je také kostel, do kterého chodíme, kde nás pokřtili, kde jsme byli u prvního přijímání, kde jsme měli svatbu a odkud nás odvedou na poslední cestu. Odkazem našich předků je také náš  Polský kulturně-osvětový svaz. A to vše je součástí našeho dědictví. A víra předků. A to, čeho jsme nyní svědky – svátky, Gody je také součástí našeho dědictví. Protože u vánočního stolu jsme pravděpodobně získali nejvíce moudrosti a u něho se tvarovala také naše postava.“ Vánoční koncert ukončil slovy: „Naše babičky říkaly: Když se ve svém životě ztratíš, vzpomeň si, s kým jsi se dělil oplátkem a to tě ihned povede správným směrem.“

(indi)

Koncert byl finančně podpořen Ministerstvem kultury ČR.

Štítky:

Komentáře



CZYTAJ RÓWNIEŻ



REKLAMA Walizki

REKLAMA
Ministerstvo Kultury Fundacja Fortissimo

www.pzko.cz www.kc-cieszyn.pl

Projekt byl realizován za finanční podpory Úřadu vlády České republiky a Rady vlády pro národnostní menšiny.
Projekt finansowany ze środków Kancelarii Prezesa Rady Ministrów w ramach konkursu Polonia i Polacy za Granicą 2023-2024.
Publikacja wyraża jedynie poglądy autora/ów i nie może być utożsamiana z oficjalnym stanowiskiem Kancelarii Prezesa Rady Ministrów oraz Fundacji Pomoc Polakom na Wschodzie im. Jana Olszewskiego.