OSTRAVA / Manipulace, indoktrinace, pokrytectví společně s deformací mezilidských vztahů se poprvé objevily na divadelních prknech ostravského Klubu Atlantik. V rámci Polských dnů do Polskiego Stolika přijel ve středu z hlavního města alternativní Teatr Klub PL – Praga, aby v grotesce „Trosečníci“, na základě divadelní hry „Na pełnym morzu“ Sławomira Mrożka, ukázat absurdity současného světa.

Alternativní divadlo Teatr Klub PL funguje v rámci Polského klubu v Praze. Vzniklo před třemi lety z důvodu, jak uvádí tvůrci, duševní potřeby. „Polský klub neměl v podstatě žádné kulturní aktivity. A jelikož jsem v Praze strávil 25 let svého života, chtěl jsem pro něj něco udělat. Toto jsou počátky našeho divadla,“ prozradil režišér Józef Zbigniew Czernecki. Skupina nadšenců se rozhodla, že chce zkoušet hry, které budou propagovat polskou divadelní scénu v České republice.

Jak vysvětlil režisér, pro začátek neexistuje lepší jméno než Mrożek. „Jedná se o jednoho z mála polských dramatiků, na jehož příjmení Češi reagují a jsou tedy i diváci. Navíc, i téma je pořád aktuální,“ řekl. Oč vůbec jde v „Trosečnících“? Loď „Polonia“ vyplouvá na moře. Bohužel, klidnou plavbu přeruší bouře. Hladoví trosečníci se bez zásob jídla ocitají na opuštěném ostrově a marně čekají na záchranu. Najednou se však najde lačnící po moci, schopen manipulace ON, který rozhodne: musíme někoho sníst. Tímto okamžikem začíná „mrożkovská“ jízda, ve které i kanibalismus je možné obhájit velkými lidskými ideály.

Na scéně se objevuje pět amatérských herců. Kazimierz Towarnicki v roli Grubego, Michał Chrząstowski (předseda Polského klubu ) jako Średni, Andrzej Magala alias Mały, pošťačka Anna Kaczmarska a chůva Elżbieta Grosse. „Nejtěžším úkolem bylo udržet si tu vážnost, jelikož, stejně jako Mrożek, si s příběhem hrajeme,“ prozradila Anna Kaczmarska.

Hlavním cílem divadla je propagace velkých jmen polského divadla. Proto, kromě „Trosečníků“ se v jejich repertoáru nachází také adaptace hry Karola Wojtyły s názvem „Ecce Hommo“. A členové souboru plánují i další inscenace.

kc

Štítky: , ,

Komentáře



CZYTAJ RÓWNIEŻ



REKLAMA Gorolskiswieto.cz

REKLAMA
Ministerstvo Kultury Fundacja Fortissimo

www.pzko.cz www.kc-cieszyn.pl

Projekt byl realizován za finanční podpory Úřadu vlády České republiky a Rady vlády pro národnostní menšiny.
Projekt finansowany ze środków Kancelarii Prezesa Rady Ministrów w ramach konkursu Polonia i Polacy za Granicą 2023-2024.
Publikacja wyraża jedynie poglądy autora/ów i nie może być utożsamiana z oficjalnym stanowiskiem Kancelarii Prezesa Rady Ministrów oraz Fundacji Pomoc Polakom na Wschodzie im. Jana Olszewskiego.