Čeká nás víkend plný zajímavých a rozmanitých kulturních událostí. A vše začne od:

1. Vzpomínková slavnost
Místní skupina PZKO v Dolní Líštné zve na oslavy 100. výročí získání nezávislosti Polska a Československa. Program začne v 17.00 multimediální prezentací, pak bude následovat vystoupení skupiny „TA Grupa“, ZPiT „Olza“, mužského pěveckého sboru „Gorol“.

2. Zaolzie – fenomén Z
Dokumentární film „Zaolzie – fenomén Z“ bude možné shlédnout v pátek v domě PZKO ve Skřečoni. Ve filmu Izabely Wałaskiej téměř 80 lidí vyjadřuje svůj názor na témata týkajících se polské národnostní menšiny na  Zaolziu. Na 17,00 hod. zve MS PZKO ve Skřečoni.

3. Bílá hora trochu jinak
Josef Špilda, autor knihy „Krvavý Měsíc nad horou Liliavou“ připomene v pátek během přednášky v kavárně Avion události spojené s bitvou na Bílé hoře (letos uplynulo 400 let od bitvy). Akce začne v 17.00.

4. Literární večer
Další z cyklu literárních večerů, pořádaných třineckou knihovnou, se uskuteční v pátek. Tentokrát na téma satira. Do Třince přijde spisovatel Stanislav Biler, uvidíme také Kabaret Sauvignon.

5. Ustroňský hudební podzim
V sérii podzimních koncertů v Domě kultury Prażakówka v Ustroni se bude konat v pátek koncert skladeb Zbigniewa Wodeckiego. Písně umělce předvede instrumentálně-vokální soubor. Začátek v 18.00.

6. Podzimní koncert
Během koncertu, který organizuje v sobotu MS PZKO v Střítěži vystoupí: dětské divadlo se scénkami dle pověstí Józefa Ondrusza, soubor „Godulan-Ropica“ a amatérské divadlo MS PZKO Komorní Lhotka s představením „S ní ne …“. Začátek v 16.00

7. Podzimní klubový večer na oslavu 100 let
MS PZKO Rychvald zve všechny v sobotu na 15:30 do domu PZKO na podzimním klubový večer. Na programu přednáška k 100. výročí polské samostatnosti a vzniku Československa, představení „Rychwałdzian“ a společné zpívání vlasteneckých písní.

8. Keramické dílny
Archeopark Chotěbuz-Podobora zve v sobotu na keramické dílny, které se budou konat od 8:00 do 16:00. Během dílen budou děti a dospělí vytvářet různé keramické předměty.

9. Vlastenecký večer
Poláci ze Sibice zvou v sobotu do Domu PZKO na oslavu 100. výročí polské nezávislosti, 145 výročí vzniku polské školy a budovy, kde sídlí Polský dům PZKO. V 14.00 Svatá mše za zemřelé učitele a žáky polské školy v Sibici. Od 15.00 scénka o otevření školy (vystoupení školních dětí), vystoupení sboru „Lira“, kvíz znalostí o Polsku; v 20.00 koncert „BC / DD“.

10. Setkání u příležitosti 100. výročí
100. výročí polské samostatnosti a vzniku Československa budou slavit v neděli členové a příznivci MS PZKO Orlova-Poruba. Na 15.00 vás zvou do Domu PZKO. Program zahrnuje vystoupení sboru „Zaolzie“, přednášku a společné zpívání vlasteneckých písní.

(pe)

Štítky:

Komentáře



CZYTAJ RÓWNIEŻ



REKLAMA Gorolskiswieto.cz

REKLAMA
Ministerstvo Kultury Fundacja Fortissimo

www.pzko.cz www.kc-cieszyn.pl

Projekt byl realizován za finanční podpory Úřadu vlády České republiky a Rady vlády pro národnostní menšiny.
Projekt finansowany ze środków Kancelarii Prezesa Rady Ministrów w ramach konkursu Polonia i Polacy za Granicą 2023-2024.
Publikacja wyraża jedynie poglądy autora/ów i nie może być utożsamiana z oficjalnym stanowiskiem Kancelarii Prezesa Rady Ministrów oraz Fundacji Pomoc Polakom na Wschodzie im. Jana Olszewskiego.