REGION / Zhruba sto cyklistů se přihlásilo na startu druhého přeshraničního Cyklistického výletu (rajdu) po stopách bojů povstalců I Slezského povstání z Petrovicích. Před Domem PZKO v Petrovicích u Karviné je přivítali hlavní pořadatelé: předseda Sekce historie regionu Hlavního výboru PZKO Stanisław Gawlik, předsedkyně Místní skupiny PZKO v Petrovicích Jadwiga Karolczyk, vedoucí výletu Stanisław Grym, vedoucí Koła Turystyki Rowerowej Gminy Godów. Přítomná byla také předsedkyně Polského kulturně-osvětového Helena Legowicz.

Povel ke startu po místech paměti Slezských povstání dal, stejně jako loni, starosta obce Petrovice u Karviné Marian Lebiedzik. Před startem se účastníci společně vyfotili před novou budovou Kulturního centra obce, která stojí na místě dávné hospody Krótki. Právě tam v Petrovicích v roce 1919 začalo I Slezské povstání.

Trasa vedla přes hraniční přechod Závada pod kostel sv. Anny v Golkovicích, kde se nachází hrob dvanáctí obětí bojů za svobodu Slezska. Pět povstalců leží ve společném hrobě na hřbitově v Godově. Před budovou, kde kdysi bylo nádraží v Godově, stojí pomník tří obětí bojů v srpnu roku 1919. Cyklisté vzdali pak poctu třem hrdinům slezských povstání, kteří jsou pochování na hřbitově ve Skrzyszově. Zapálili také svíčky v Golkovicích na hrobu padlých za vlast v roce 1921 a také pod společným pomníkem obětí Slezských povstání a II světové války v Skrbensku. Poslední zastávka byla na hřbitově v Zebřidovicích.

Delší přestávku na 34 km dlouhé trase si účastníci udělali v Golkovicích. Byli pozvání do Kulturního centra, kde se podívali na film „Franek“, který popisuje Slezská povstání z perspektivy mladého účastníka bojů ze Świętochłowic. Ve filmu, které připravilo Muzeum slezských povstání ve Świętochłowicích, zahráli také významní polští herci: pocházející z Godova Franciszek Pieczka a také rodák z Gołkowic Marian Dziędziel.

Rajd, který proběhl pod záštitou generálního konzula Polska v Ostravě Janusze Bilského a také ředitelky Muzea slezských povstání ve Świętochłowicích Aliny Biedy, pořádala Sekce historie regionu HV PZKO, Místní skupina PZKO v Petrovicích u Karviné, Towarzystwo Rowerowe Olza Polskiego Towarzystwa Turystyczno-Sportowego Beskid Śląski, a také Turystyczny Klub Kolarski PTTK Ondraszek z Těšína a Skupina cyklistické turistiky v Godově společně s Cyklistickým klubem Przerzutka v Zebrzydowicích.

CR

Štítky: ,

Komentáře



CZYTAJ RÓWNIEŻ



REKLAMA Gorolskiswieto.cz

REKLAMA
Ministerstvo Kultury Fundacja Fortissimo

www.pzko.cz www.kc-cieszyn.pl

Projekt byl realizován za finanční podpory Úřadu vlády České republiky a Rady vlády pro národnostní menšiny.
Projekt finansowany ze środków Kancelarii Prezesa Rady Ministrów w ramach konkursu Polonia i Polacy za Granicą 2023-2024.
Publikacja wyraża jedynie poglądy autora/ów i nie może być utożsamiana z oficjalnym stanowiskiem Kancelarii Prezesa Rady Ministrów oraz Fundacji Pomoc Polakom na Wschodzie im. Jana Olszewskiego.