ČESKÝ TĚŠÍN  / I když smíšený sbor Harfa Místní skupiny Polského kulturně-osvětového svazu Český Těšín-Centrum v současné době už nevystupuje, jeho členové se pořád rádi setkávají. Jednou z mnoha příležitostí je smažení vaječiny, které se letos konalo ve středu 27. června v sále Skupiny PZKO.

Sbor Harfa, který navazoval na dlouholetou pěveckou tradici Těšína, vznikl v roce 1949. Jeho prvním uměleckým ředitelem byl známý hudebník prof. Karol  Hławiczka. V posledních letech soubor vystupoval pod vedením Tomasze Piwki, organizačním ředitelem byla Ewa Sikora. Po jubilejním koncertu u příležitosti 65. výročí, který se konal v Českém Těšíně 28. prosince 2014, z důvodu příliš malého počtu sboristů sbor Harfa zakončil své fungování.

Deset členů Harfy, kteří chtěli i nadále zpívat ve sboru, přešlo do sboru Godulan-Ropica, pěveckého souboru obvodu PZKO Hnojník, který má své zkoušky v nedaleké Ropici. V souboru jsou sboristé z několika obcí. Jeho dirigentem je v současné době prof. Alojzy Suchanek. Sbor Godulan-Ropica vedl dříve  Alojzy Kaleta, který byl 33 let dirigentem Harfy.

Na setkání zpěváků Harfy přichází kolem dvaceti osob, mezi nimi byl i nejstarší člen sboru 94-letý Karol Żurek. Dalším pravidelným setkáním je vánoční setkání.Během letošní vaječiny, ale i u domácích zákusků přítomní vzpomínali svého oblíbeného dirigenta Kaletu. Dlouholetý dirigent Harfy zemřel 9. června ve věku 89 let. Na smuteční mši během pohřbu zpíval sbor Godulan-Ropica a také bývali sboristé Harfy a Sboru polských učitelů pod vedením Alojze Suchanka. 

CR

Štítky:

Komentáře



CZYTAJ RÓWNIEŻ



REKLAMA Gorolskiswieto.cz

REKLAMA
Ministerstvo Kultury Fundacja Fortissimo

www.pzko.cz www.kc-cieszyn.pl

Projekt byl realizován za finanční podpory Úřadu vlády České republiky a Rady vlády pro národnostní menšiny.
Projekt finansowany ze środków Kancelarii Prezesa Rady Ministrów w ramach konkursu Polonia i Polacy za Granicą 2023-2024.
Publikacja wyraża jedynie poglądy autora/ów i nie może być utożsamiana z oficjalnym stanowiskiem Kancelarii Prezesa Rady Ministrów oraz Fundacji Pomoc Polakom na Wschodzie im. Jana Olszewskiego.