REGION / V neděli ve věku 71 let zemřel Eugeniusz Delong. Narodil se v Třinci, byl členem místním skupiny PZKO v Českém Těšíně-Mistřovicích. V roce 2014 byl nominován Polským kulturně-osvětovým svazem do Rady vlády ČR pro národnostní menšiny. Reprezentoval také polskou národní menšinu v dotační komisi Ministerstva kultury ČR.

Byl obhájcem jednoty Poláků v našem regionu. Na toto téma se často vyjadřoval během svých emotivních proslovů na Sjezdu PZKO nebo Obecném shromáždění Kongresu Poláků. I přes dlouhý boj s těžkou nemocí, na posledním „Gorolskim Święcie“ v Jablunkově poskytl naší redakci rozhovor. Účastnil se také říjnového slavnostního setkání aktivistů PZKO, kteří u příležitosti oslav 70 let Svazu se zapsali do Zlaté knihy zasloužených pro PZKO. 

Vystudoval tělocvik, získal doktorát z psychologie. V regionu se také angažoval v oblastí sportu. Po dobu dvaceti let zastával funkci šéfa fotbalového klubu Válcovny plechu ve Frýdku. Později se na deset let stal generálním ředitelem hokejového klubu HC Oceláři Třinec, který v roce 2011 získal titul mistra republiky. Byl také prezidentem druholigového fotbalového klubu FC Fotbal Třinec.

red

Štítky:

Komentáře



CZYTAJ RÓWNIEŻ



REKLAMA Gorolskiswieto.cz

REKLAMA
Ministerstvo Kultury Fundacja Fortissimo

www.pzko.cz www.kc-cieszyn.pl

Projekt byl realizován za finanční podpory Úřadu vlády České republiky a Rady vlády pro národnostní menšiny.
Projekt finansowany ze środków Kancelarii Prezesa Rady Ministrów w ramach konkursu Polonia i Polacy za Granicą 2023-2024.
Publikacja wyraża jedynie poglądy autora/ów i nie może być utożsamiana z oficjalnym stanowiskiem Kancelarii Prezesa Rady Ministrów oraz Fundacji Pomoc Polakom na Wschodzie im. Jana Olszewskiego.