PÍSEK / V Jaworzu pod Girovou v pátek 22. června zaseli prastarý druh žita – křibici. Pěstuje se v místech, kde prvotně rostl les. Akci inicioval Klub milovníků historie, který založil Karol Kurzysz.

Křibice je velmi odolná, nevyžaduje úrodnou půdu a z jednoho zrníčka může být za rok sklizeno i 30 klasů. Mouku se používalo k pečení chleba, který byl sladký a měl tmavou barvu.

Setí křibice je teprve začátkem, protože v příštím roce pořadatelé plánují sklizeň pomocí srpů, bude  také mlácení cepy a pečení chleba. Chtějí ukázat mladé generaci, hlavně dětem, kolik lidé kdysi museli vynaložit úsilí, aby mohli sníst krajíc chleba. 

Počasí během setí vydrželo, spadlo pouze pár kapek deště. Účastníci akce mohli také okusit  „Krzycówki“, kterou dostali jako dárek z Ustroně.

Nápad vrátit se k setí křibice se totiž objevil právě v Ustroni, kde s nápadem přišli Jan Sztefek i prof. Daniel Kadłubiec.

Jan Michalik

Štítky: ,

Komentáře



CZYTAJ RÓWNIEŻ



REKLAMA Gorolskiswieto.cz

REKLAMA
Ministerstvo Kultury Fundacja Fortissimo

www.pzko.cz www.kc-cieszyn.pl

Projekt byl realizován za finanční podpory Úřadu vlády České republiky a Rady vlády pro národnostní menšiny.
Projekt finansowany ze środków Kancelarii Prezesa Rady Ministrów w ramach konkursu Polonia i Polacy za Granicą 2023-2024.
Publikacja wyraża jedynie poglądy autora/ów i nie może być utożsamiana z oficjalnym stanowiskiem Kancelarii Prezesa Rady Ministrów oraz Fundacji Pomoc Polakom na Wschodzie im. Jana Olszewskiego.