HAVÍŘOV-BLUDOVICE / 27 tanečnic a tanečníků a vlastní kapela. Byli také ti, kteří kdysi tančili v souboru a ti nejmenší. Regionální soubor Błędowice v sobotu slavil 35. jubileum. Na prknech Domu kultury Petra Bezruče v Havířově všichni členové ukázali, že jejich silou je souznění více generací.

Před plně obsazeným sálem vystoupil Regionální soubor Błędowice, Kapela Kamraci, Kamraci z Kamratkami, Mali Błędowianie a Średniacy. Soubor-jubilant pro tuto příležitost nastudoval speciální celovečerní program „Poslouchejte, šohajové“ neboli program rekrutů. A tak publikum bylo svědkem hravých regionálních tanců, verbování do vojska, smutného loučení, protahujícího se očekávání na milované vojáky a dojemných přivítání. Publikum odměnilo členy souboru ovacemi ve stoje.

Scénář stvořili Sabina Glac, Dorota Pawlas, Dagmar Palarčík, Lidia Kosiec a Henryk Bilan.

Po odtančení dvouhodinového programu nastal čas na gratulace, mezi jinými od předsedy hlavního výboru PZKO Heleny Legowicz, Generálního konzulátu nebo spřátelených souborů. Hlavní přání všech hostů bylo jedno: aby ta energie a nakažlivá vášeň, která publiku přináší tolik radosti, pokračovala ještě tdále.

„Každou minutu tohoto výtečného koncertu jsme prožívali s obrovskými emocemi. Srdce se vznášelo a duše zpívala,“ popsala zážitek Jadwiga Palowska.

kc

Komentáře



CZYTAJ RÓWNIEŻ



REKLAMA Gorolskiswieto.cz

REKLAMA
Ministerstvo Kultury Fundacja Fortissimo

www.pzko.cz www.kc-cieszyn.pl

Projekt byl realizován za finanční podpory Úřadu vlády České republiky a Rady vlády pro národnostní menšiny.
Projekt finansowany ze środków Kancelarii Prezesa Rady Ministrów w ramach konkursu Polonia i Polacy za Granicą 2023-2024.
Publikacja wyraża jedynie poglądy autora/ów i nie może być utożsamiana z oficjalnym stanowiskiem Kancelarii Prezesa Rady Ministrów oraz Fundacji Pomoc Polakom na Wschodzie im. Jana Olszewskiego.