REGION / Již zítra v noci se z Měsíce stane jenom malý míček někde v Galaxii, a to až na 1 hodinu a 43 minuty. Čeká nás totiž jedinečné úplné zatmění Měsíce, navíc nejdelší za posledních sto let. Kdy a kde bude možné tento fascinující jev sledovat?

„Měsíční harmonogram“ mluví jasně: dalekohledy je třeba připravit už v 20.24 hod., kdy začne částečné zatmění Měsíce. O hodinu později, v 21.30, už pak dojde k zatmění úplnému. Ti, kteří nemají vlastní dalekohled však nemusí klopit hlavy, lidské oko bude stačit. A bude vidět i Mars. Vše nejdůležitější se na obloze odehraje do půlnoci.

Kdo touží po intenzivnějším a detailnějším sledování oblohy, může se zúčastnit některé z akcí pořádaných hvězdárnami v regionu. Kde? Svoje dalekohledy nabízí Hvězdárna Beskydy nebo Městská hvězdárna v Českém Těšíně (na střeše Těšínského divadla). Zájemci se pak mohou vyšplhat také na Javorový, kde se roli průvodce po obloze zhostí p. Vodecký z Hvězdárny Mikoláše Koperníka v Třinci. Pořadatelé vždy doporučují si sebou vzít deku a lehké občerstvení.

Další úplně zatmění Měsíce se odehraje 9. června 2123 roku, tedy až za dlouhých 105 let.

kc

Štítky: , ,

Komentáře



CZYTAJ RÓWNIEŻ



REKLAMA Gorolskiswieto.cz

REKLAMA
Ministerstvo Kultury Fundacja Fortissimo

www.pzko.cz www.kc-cieszyn.pl

Projekt byl realizován za finanční podpory Úřadu vlády České republiky a Rady vlády pro národnostní menšiny.
Projekt finansowany ze środków Kancelarii Prezesa Rady Ministrów w ramach konkursu Polonia i Polacy za Granicą 2023-2024.
Publikacja wyraża jedynie poglądy autora/ów i nie może być utożsamiana z oficjalnym stanowiskiem Kancelarii Prezesa Rady Ministrów oraz Fundacji Pomoc Polakom na Wschodzie im. Jana Olszewskiego.