ČESKÝ TĚŠÍN / V družině Polské základní školy v Českém Těšíně se konalo ve čtvrtek 7. června setkání s autorem knížek pro dětí. Průvodním heslem setkání bylo: Děti kontra spisovatel, to znamená literární souboje s Rafałem Witkem. Probíhalo v rámci projektu Já čtu tobě a ty mně, tedy cyklu setkání spisovatelů z Polska s mladými čtenáři, a jehož cílem je vzájemné čtení – dětí rodičům, rodičů dětem. Pořadatelem akce je Sdružení přátel polské knihy.

Autorská setkání mají být podle Rafała Witka pro děti svátkem představivosti a dobré literární zábavy. Autor proto vede dynamické dílny pro děti, které drží nejmladší v pozoru od začátku do konce, a tímto způsobem jim předává důležité hodnoty. Ve škole v Českém Těšíně formou zábavných příkladů, porovnání, hádanek, testů rozšířil a upevnil znalosti dětí – a byli to žáci druhé třídy – na téma literárních pojmů, spisovatelovy dílny a záležitostí s tím spojených.

Ukázalo se, že děti nejenže nejsou nesmělé a nebojí se něco říct, ale také velmi rychle a pravdivě odpovídají na otázky a jejich odpovědi dávaly smysl. Rychle se proto vypořádaly s hádankami s knížky Tresura pióra, s vymýšlením rýmů a také jinými úkoly. Neměly také problémy s polštinou. Rafał Witek ukázal mladým čtenářům svojí nejnovější knížku „Lewy, gola!”, která určitě zaujme všechny fandy fotbalu.

Satisfakce ze setkání spisovatele se žáky druhé třídy polské školy v Českém Těšíně byla oboustranná. Rafał Witek na své facebookové stránce napsal: „Teplota za oknem byla vysoká, teplota uvnitř – ještě vyšší, protože děti živě reagovaly, účastnily se a velmi pěkně se vyjadřovaly. Blahopřeji učitelům! Když během návštěv škol vidím vysmáté děti, odvážné, radostné, vím, že je to dobrá škola…“

Škoda, že na tomto setkání chyběl větší počet rodičů, vždyť akce Já čtu tobě, ty mně je určená pro celé rodiny a měla by být společným výletem do země dobré literatury a oblíbených knížek.

CR

Štítky:

Komentáře



CZYTAJ RÓWNIEŻ



REKLAMA Walizki

REKLAMA
Ministerstvo Kultury Fundacja Fortissimo

www.pzko.cz www.kc-cieszyn.pl

Projekt byl realizován za finanční podpory Úřadu vlády České republiky a Rady vlády pro národnostní menšiny.
Projekt finansowany ze środków Kancelarii Prezesa Rady Ministrów w ramach konkursu Polonia i Polacy za Granicą 2023-2024.
Publikacja wyraża jedynie poglądy autora/ów i nie może być utożsamiana z oficjalnym stanowiskiem Kancelarii Prezesa Rady Ministrów oraz Fundacji Pomoc Polakom na Wschodzie im. Jana Olszewskiego.