ČESKÝ TĚŠÍN / Přesně 1. června 1888, to znamená před 130 lety, byla otevřena železniční trať č. 190 Kojetín-Těšín-Bialsko. Všechny obce, které jsou podél železniční trati, patřily tehdy Rakousko-Uhersku, a trať byla součástí Slezské zemské dráhy. Včera, v sobotu 2. června, když jste přišli na českotěšínské nádraží, mohli jste zažit cestu zpět v čase. České dráhy uspořádaly totiž u příležitosti otevření trati slavnostní cestu retro vlaku z Valašského Meziříčí do Českého Těšína.

Na nástupiště, s mraky hustého černého kouře a bílé páry, vjela parní lokomotiva, za kterou byly stejně staré vagóny. Z vlaku vystoupili průvodčí, vojáci a civilisté v dobových kostýmech a dokonce i flašinetář. Jelikož historická lokomotiva vyžaduje hodně technické přípravy pro další cestu, dav diváků shromážděných na nástupišti měl co pozorovat a obdivovat. Obsluha parní lokomotivy musela doplnit vodu a promazat různé části lokomotivy. Kromě toho se lidé v hale nádraží mohli seznámit s výstavou.

Cestu časem zpět jste mohli zažit i díky cestě dobovým vlakem do Frýdku-Místku a zpátky, nebo až do Valašského Meziříčí, odkud už bylo třeba jet zpět obyčejným, současným vlakem. I když ten dobový také jel normální tratí a byl uveden nejenom v jízdním řadu, ale i na elektronických tabulích na nádražích, kterými projížděl.

Pokud je někomu líto, že jste se nemohli zúčastnit, nebo se mu projížďka íbila natolik, že by chtěl cestu zažít ještě jednou, budete k tomu mít ještě několik příležitostí. Už příští sobotu dobový vlak pojede na trase Bohumín-Karviná-Bohumín u příležitosti jubilea 120 let trati Petrovice-Karviná. Na atraktivitě mu přidává skutečnost, že pojede trasou, která už není běžně v provozu.

Vlak pojede z Bohumína v 7.55 hod., a z hlavního nádraží v Karviné v 14.30. Lístek pro dospělé stojí 50 korun, pro děti ve věku 6-15 let 20 korun, děti do 6 let můžou jet zdarma.
České dráhy pořádají tyto historické cesty po celou dobu prázdnin, jejich program najdete na webu www.cd.cz/nostalgie.

(indi)

Štítky:

Komentáře



CZYTAJ RÓWNIEŻ



REKLAMA Walizki

REKLAMA
Ministerstvo Kultury Fundacja Fortissimo

www.pzko.cz www.kc-cieszyn.pl

Projekt byl realizován za finanční podpory Úřadu vlády České republiky a Rady vlády pro národnostní menšiny.
Projekt finansowany ze środków Kancelarii Prezesa Rady Ministrów w ramach konkursu Polonia i Polacy za Granicą 2023-2024.
Publikacja wyraża jedynie poglądy autora/ów i nie może być utożsamiana z oficjalnym stanowiskiem Kancelarii Prezesa Rady Ministrów oraz Fundacji Pomoc Polakom na Wschodzie im. Jana Olszewskiego.