MOSTY U JABLUNKOVA / Dvanáctý ročník Přehlídky školní sborové činnosti (Przegląd Szkolnej Działalności Chóralnej) se konal 30. ledna v Mostech u Jablunkova v tamním Domě PZKO, kterému se odjakživa říká Kasowy. Přehlídky se zúčastnil rekordní počet školních sborů a pěveckých souborů, přijelo jich 13. Dohromady zpívalo 400 mladých zpěváků z polských základních škol.   

Vystoupení všech souborů bedlivě sledovalo jury, ve kterém zasedly Aleksandra Zeman a Jadwiga Sikora ze Slezské univerzitě v Těšíně.

– Jsem ohromena úrovní všech sborů. Repertoár byl velmi rozdílný, a je vidět pečlivá práce učitelů. I přes některé nedokonalosti, celkový dojem je velmi dobrý – sdělila Aleksandra Zeman. Jadwiga Sikora  dodala – Všichni jsou mí favorité, od geniálních předškoláků z Cieszynianki, po skoro profesionální sbory jako Trallala nebo Collegium Juwenum. Je vidět systematickou práci od základů.  –

Vítěz přehlídky nebyl vybrán. Všechny soubory obdržely seznam připomínek a hodnocení, které jim pomohou dosáhnout ještě vyšší úrovně.

Pořadatelem přehlídky je Pedagogické centrum pro polské národnostní školství v Českém Těšíně a Polský umělecký spolek „Ars Musica“ (Polskie Towarzystwo Artystyczne „Ars Musica”). Akce je pořádaná každé dva roky, střídavě s Festivale dětské písně (Festiwalem Piosenki Dziecięcej).

Na polské stránce najedete filmový záznam z přehlídky a fotogalerii.

(wiek)

Komentáře



CZYTAJ RÓWNIEŻ



REKLAMA Gorolskiswieto.cz

REKLAMA
Ministerstvo Kultury Fundacja Fortissimo

www.pzko.cz www.kc-cieszyn.pl

Projekt byl realizován za finanční podpory Úřadu vlády České republiky a Rady vlády pro národnostní menšiny.
Projekt finansowany ze środków Kancelarii Prezesa Rady Ministrów w ramach konkursu Polonia i Polacy za Granicą 2023-2024.
Publikacja wyraża jedynie poglądy autora/ów i nie może być utożsamiana z oficjalnym stanowiskiem Kancelarii Prezesa Rady Ministrów oraz Fundacji Pomoc Polakom na Wschodzie im. Jana Olszewskiego.