VĚŘŇOVICE / Pořadatelům akce Pieczoki pod Dymbinóm zkřížilo plány deštivé počasí. Hosté se tak bavili v Domě PZKO u symbolického táboráku.

Ognisko pod Dymbinóm ve Věřňovicích, na polích mezi řekou Olzou a symbolickou již dnes hranicí s Polskem, pořádají členové Místní skupiny Polského kulturně-osvětového svazu již řadu let.

Letos se akce konala 1. září. I přes počáteční mrholení vedle Domu PZKO u Olzy vzplály táboráky, v jednom se pak pekly brambory, nad druhým se opékaly klobásky. Pořadatelé poskládali symbolické ohniště i uprostřed sálu v Domě PZKO.

Kromě obyvatel Věřňovic, Dolní Lutyně, dokonce i Orlové a Karviné se akce zúčastnila i početná skupina hostů z polské obce Gorzyce. Důvodem jejich přítomnosti byl společný přeshraniční projekt.

Cílem projektu To je naše – malované folklorem – spolupráce spolků obcí Gorzyce a Dolní Lutyně („To je nasze – folklorem malowane – współpraca organizacji społecznych gminy Gorzyce i Lutynia Dolna”) je zvýšení intensity spolupráce v pohraničí. Polským partnerem tohoto projektu je Obecní kulturní centrum v Gorzycích, projekt je spolufinancován z prostředku Evropského fondu pro regionální rozvoj a státního rozpočtu Polska „Przekraczamy Granice”. Gorzyce dělí od Věřňovic, které jsou části obce Dolní Lutyně, dálnice D1-A1.

– Pozvali nás na Svatojánskou noc, za dva týdny se zúčastníme akce Festiwal na Granicy Muzyka i Hudba. V prosinci se v Gorzycích bude konat Včelí jarmark – shrnul setkání na polské straně předseda věřňovické MS PZKO Marcel Balcarek.

Akce Pieczoki pod Dymbinóm ze zúčastnil také starosta obce Gorzyce Daniel Jakubczyk, který již po mnoho let je stálým hostem akcí pořádaných PZKO.

O hudební stránku setkání se postarala z beskydské části Zaolší horalská kapela Bukóń MS PZKO Dolní Lomná. K lomňanským muzikantům se s akordeonem přidala dáma z gorzyckého Obecního kulturního centra.

CR/tnj

Komentáře



CZYTAJ RÓWNIEŻ



REKLAMA Reklama

REKLAMA Reklama
Ministerstvo Kultury Fundacja Fortissimo

www.pzko.cz www.kc-cieszyn.pl

Projekt byl realizován za finanční podpory Úřadu vlády České republiky a Rady vlády pro národnostní menšiny.
Projekt finansowany ze środków Ministerstwa Spraw Zagranicznych w ramach konkursu pn. Polonia i Polacy za granicą 2023 ogłoszonego przez Kancelarię Prezesa Rady Ministrów.
Publikacja wyraża jedynie poglądy autora/autorów i nie może być utożsamiana z oficjalnym stanowiskiem Ministerstwa Spraw Zagranicznych oraz Fundacji Pomoc Polakom na Wschodzie im. Jana Olszewskiego