KARVINÁ / Pravidelně každý měsíc se na oddělení polské literatury v Regionální knihovně v Karvině-Fryštátě (jediným samostatným polským oddělením ve všech knihovnách na Zaolší) konají setkání Diskusního klubu. Členství je neformální, vyměnit si názory o polských knihách může každý.

Diskusní klub vznikl spontánně, na začátku byl prostě nápad, aby se čtenáři mohli scházet v pravidelných termínech k diskusi o tom, co posledně přečetli. Nápad vzbudil u čtenářů zájem, schůzky byly stanovené na první úterý v měsíci na 9 hod.

Čtenáři se vyměňují recenzemi knih, doporučuji si je navzájem. – Rozhovory, které se vedou v polštině, se však netýkají pouze knih – vysvětluje knihovnice Barbara Kołatek. Na přetřesu je i politika, ekologie či sociální sféra. Jelikož účastníky jsou zejména starší osoby – prarodiče, na setkání mohou přijít i se svými vnuky, aby se také seznámili s knihovnou.

Stejně tomu bylo na prozatím posledním setkání, které se konalo 6. června. Účastníci diskutovali například o zajímavých historických knihách nebo senzačních románech, o nových publikacích polských a zahraničních autorů. Někteří měli u sebe seznam knih, které by rádi doporučili jiným čtenářům anebo seznam knih, které by rádi přečetli.

Setkáni mělo komorní charakter. Jedním z důvodů bylo počasí, bylo dusno jako před bouří. Knihovnice ale tvrdí, že počet účastníků se zvětšuje, setkání se účastní 10 -12 příznivců dobré literatury. Což je ideální počet pro stísněné prostory oddílu polské literatury vyplněné policemi s knihami.

Zaměstnankyně knihovny jsou rády, že se nápad ujal a Diskusní klub rozvíjí své aktivity. Vedoucí oddělení Helena Legowicz poukázala na další příznivý jev těchto setkání. Účastníci totiž poukazují na knihy, které prozatím v knihovně nejsou, ale mohly by být. Tímto způsobem napomáhají knihovnicím při nákupech knih.

CR/tnj

 

Štítky: , , ,

Komentáře



CZYTAJ RÓWNIEŻ



REKLAMA Walizki

REKLAMA
Ministerstvo Kultury Fundacja Fortissimo

www.pzko.cz www.kc-cieszyn.pl

Projekt byl realizován za finanční podpory Úřadu vlády České republiky a Rady vlády pro národnostní menšiny.
Projekt finansowany ze środków Kancelarii Prezesa Rady Ministrów w ramach konkursu Polonia i Polacy za Granicą 2023-2024.
Publikacja wyraża jedynie poglądy autora/ów i nie może być utożsamiana z oficjalnym stanowiskiem Kancelarii Prezesa Rady Ministrów oraz Fundacji Pomoc Polakom na Wschodzie im. Jana Olszewskiego.