MISTŘOVICE / Další slunečná neděle proběhla ve znamení 40. ročníku Otevřeného přespolního běhu o Memoriál Wandy Delong. Na start na Fibakovce se dostavil velký počet běžců, pro něž bylo naštěstí připraveno dostatečné množství startovních čísel. Největší skupinou závodníků byli běžci, kteří startovali v nejmladších kategoriích.
Účastníky nejprve přivítal předseda Místního sdružení PZKO Karol Daniel Kadłubiec. Připomněl smutný osud patronky běhu Wandy Delong, která zahynula během druhé světové války ve věku pouhých 25 let. Přespolní běh odstartoval její bratranec Bolko Kantor. Na počest patronky poměřují každý rok závodníci své síly na trasách různé délky.

Běh se těší oblibě zejména mezi rodinami s dětmi, a to i díky tomu, že pořadatelé z MK PZKO závod propagují na základních školách v celém Záolší.

Nejvíce závodníků dorazilo tradičně z Českého Těšína. Z českotěšínské základní školy se dostavilo až čtyřicet mladých běžců. „Letos jsou mezi účastníky nejenom žáci nižších tříd, ale zapojili se i ti starší,” potvrdila učitelka ZŠ Małgorzata Piasecka.

Do Mistřovic tentokrát přijeli i sportovci z „góralie”, např. z Jablunkova, Dolní Lomné, Návsí, Bystřice i odjinud.

„Kdysi jsem tu běhala ještě jako studentka gymnázia,” vzpomíná paní Beata, která se běhu po několikaleté pauze zúčastnila už loni, tentokrát se svým synem.

Závodníci byli rozděleni do šesti kategorií: nejkratší trasa pro děti ve věku šesti a sedmi let měřila 250 metrů, zatímco tu nejdelší (2900 m) běželi závodníci v kategorii mužů nad 16 let.

AS
Překlad: Pygmalion

Štítky: ,

Komentáře



CZYTAJ RÓWNIEŻ



REKLAMA Gorolskiswieto.cz

REKLAMA
Ministerstvo Kultury Fundacja Fortissimo

www.pzko.cz www.kc-cieszyn.pl

Projekt byl realizován za finanční podpory Úřadu vlády České republiky a Rady vlády pro národnostní menšiny.
Projekt finansowany ze środków Kancelarii Prezesa Rady Ministrów w ramach konkursu Polonia i Polacy za Granicą 2023-2024.
Publikacja wyraża jedynie poglądy autora/ów i nie może być utożsamiana z oficjalnym stanowiskiem Kancelarii Prezesa Rady Ministrów oraz Fundacji Pomoc Polakom na Wschodzie im. Jana Olszewskiego.