Vybrali jsme pro Vás pár tipů, kam vyrazit poslední víkend v září. Už od pátku Vás čeká řada zajímavých akcí.

1. Poklady z těšínské truhly

Zahájení již tradičního mezinárodního projektu „Poklady z těšínské truhly“ se uskuteční v pátek 23. září. Truhla se symbolicky otevře ve 12 hodin na Rynku v Cieszynie. Ve dnech 23.-25. září se milovníci tradic, lidového umění a společných setkání můžou těšit např. na těšínský jarmark řemesel, soutěž o těšínský jablečný štrúdl, maraton „czytómy po naszymu” a další akce.

2. Česko-polský diskusní salon

Martin Reiner a Zbigniew Machej budou v pátek v kavárně Avion diskutovat o české a polské literatuře v kontextu dnešní doby. Setkání v rámci cyklu Bez stereotypů. Češi a Poláci o sobě navzájem pořádá Městská Knihovna Český Těšín. Začátek v 17 hodin.

3.Festival „Viva il canto”

Festival vokální hudby Viva il canto si určitě užijí milovníci opery, operety, muzikálů, ale také jazzu a populární hudby. Během sedmi koncertů ve dnech 23. září – 1. října v Cieszyně vystoupí víc jak 300 umělců. Zahajovací koncert se bude konat v pátek od 18. hodin v Ježíšově kostele na Vyšní Bráně.

4. X výlet k ústí řeky Olzy

Již podesáté se skupina cyklistických nadšenců vydá k ústí řeky Olzy. V sobotu v 10.15 se účastnici setkají u železniční stanice v Dolní Lutyni. Na kolech pojedou přes Věřňovice, polské Gorzyce, Rogów a Gorzyczki.

5. Výročí založení Polské scény

Polská scéna Těšínského divadla slaví letos 65 let. U této příležitosti vystoupí v sobotu s hrou „Rajska jabłonka” od Andrzeje Niedoby. Bude připravená i výstava mapující dějiny polského uměleckého souboru Těšínského divadla. Vernisáž v 16.30 v divadelní galerii.

6. Šance pro Šanci

Spolek Šance pro Šanci zve v sobotu do areálu Velké šance v Mostech u Jablunkova na setkání všech, kteří se chtějí něco dozvědět o opevnění Šance. Od 14.30 bude připraven program, na kterém se podílí i spřátelené organizace z Polska. Bude možnost posedět u táborového ohniště. Kdo by měl zájem, může v pevnosti i přespat.

7. Soutěž o nejlepší zbojnický destilát

Vydejte se v sobotu do polského Ustronie, kde se bude konat zajímavá soutěž. Od 12 hodin v Gorolské krčmě na ul. Nadrzeczní se můžete těšit nejen na domácí lihové destiláty, ale také regionální kuchyň, vystoupení lidových kapel a další atrakce.

8. Den železnice v Ostravě

Pokud ještě nemáte plan na nadcházející víkend, jednoduše nastupte v sobotu do vlaku. Cílova stanice: Ostrava hlavní nádraží. V areálu ostravského hlavního nádraží a jeho okolí se uskuteční regionální oslavy svátku železničářů. Těšit se můžete na atraktivní jízdy zvláštními vlaky a zajímavý doprovodný program s jízdami parních vlaků.

(pet)

Štítky: , , , , , , ,

Komentáře



CZYTAJ RÓWNIEŻ



REKLAMA Walizki

REKLAMA
Ministerstvo Kultury Fundacja Fortissimo

www.pzko.cz www.kc-cieszyn.pl

Projekt byl realizován za finanční podpory Úřadu vlády České republiky a Rady vlády pro národnostní menšiny.
Projekt finansowany ze środków Kancelarii Prezesa Rady Ministrów w ramach konkursu Polonia i Polacy za Granicą 2023-2024.
Publikacja wyraża jedynie poglądy autora/ów i nie może być utożsamiana z oficjalnym stanowiskiem Kancelarii Prezesa Rady Ministrów oraz Fundacji Pomoc Polakom na Wschodzie im. Jana Olszewskiego.