GUTY / I když v den akce lilo jako z konve, návštěvníci Slezských dožínek nezklamali. Přišlo jich sice méně než obvykle, organizátoři však nemají důvod naříkat – podařilo se jim prodat většinu připraveného jídla.  

Hostiteli dožínek byli letos Jan a Irena Czudkovi. Ředitel Třineckých železáren zažertoval, že z ohledu na sucho v minulém roce, se rozhodl letos objednat déšť.

Tradiční průvod, ve kterém hostitelé a hudební skupiny kráčejí k Domu PZKO, byl letos kvůli dešti podstatně kratší. Přesto však tradice byla zachována.

Členové folklorní skupiny Oldřichovice (MK PZKO Oldrzychowice) kráčeli s deštníky v rukou a letošní hostitelé – Jan a Irena Czudkovi jeli schovaní před deštěm v zastřešeném kočáru, Jablunkovanka bez ohledu na déšť hrála ve svých pelerínách. Jen kočí neochvějně směřoval svou drožku k Domu PZKO bez asistence deštníku.

Na scéně letos vystoupil rekordní počet skupin. Prezentovalo se zde mj. tradiční folklórní uskupení z Oldřichovic, které předvedlo dožínkový obřad. Po něm vystoupili další soubory: Suszanie (MK PZKO Sucha Górna), Błędowice (MK PZKO Hawierzów-Błędowice) a Trzanowice (MK PZKO Trzanowice). Návštěvníci tak mohli zhlédnout folklor v provedení tanečníků a zpěváků z „dolů“ i z „hor“.

A jelikož se Dožínky uskutečnily v rámci společného evropského projektu, který členové PZKO z Gutů realizují spolu s Obecním kulturním střediskem z polské obce Jasienica, na scéně vystoupil také jasenický ansámbl.

Štítky: , , , , , , ,

Komentáře



CZYTAJ RÓWNIEŻ



REKLAMA Reklama

REKLAMA Reklama
Ministerstvo Kultury Fundacja Fortissimo

www.pzko.cz www.kc-cieszyn.pl

Projekt byl realizován za finanční podpory Úřadu vlády České republiky a Rady vlády pro národnostní menšiny.
Projekt finansowany ze środków Ministerstwa Spraw Zagranicznych w ramach konkursu pn. Polonia i Polacy za granicą 2023 ogłoszonego przez Kancelarię Prezesa Rady Ministrów.
Publikacja wyraża jedynie poglądy autora/autorów i nie może być utożsamiana z oficjalnym stanowiskiem Ministerstwa Spraw Zagranicznych oraz Fundacji Pomoc Polakom na Wschodzie im. Jana Olszewskiego