Taneční workshop „Ve společném rytmu“ se vrací do Horní Suché. Setkejte se s instruktory z Polska, Česka, Slovenska a Maďarska!

V roce 2022 proběhla první edice tanečního workshopu „Ve společném rytmu“ v Horní Suché. Letos se organizátoři rozhodli tuto akci zopakovat 9. listopadu.

Počátky akce

S nápadem na tuto událost přišel Michał Weiser, který pravidelně navštěvuje festival Rozhybkosti ve slovenské Východné. Inspirován tímto zážitkem si uvědomil, že v našem regionu chybí podobná iniciativa. Rozhodl se tedy zorganizovat taneční workshop „Ve společném rytmu“.

„My starší členové souborů PZKO si pamatujeme workshopy, které v minulosti pořádala Taneční sekce HV PZKO. V poslední době si však všímáme, že naše soubory spíše soupeří, než spolupracují. Každý soubor má svého vedoucího nebo choreografa, a každý z nich má vlastní dovednosti a znalosti. Rozhodli jsme se nabídnout příležitost je prohloubit, umožnit setkání a společnou práci s nejlepšími instruktory z okolních zemí. Naše soubory často tančí tance nejen z našeho regionu, ale i z různých částí Polska, Slovenska nebo Česka,“ vysvětlil Marian Weiser.

Různorodý program

Workshop proběhne pod vedením zkušených instruktorů – Libora Hnata (Česko), Ani Teperek (Polsko), Petera Vajdy (Slovensko) a Istvána a Eriky Kis (Maďarsko). Každá skupina, bez ohledu na úroveň pokročilosti, se naučí nové tance a techniky.

„Vždy se snažíme vybírat instruktory na nejvyšší úrovni, kteří jsou zároveň otevření práci nejen s pokročilými tanečníky,“ dodal Marian Weiser.

Během obědové přestávky vystoupí přednášející Prof. Daniel Kadłubiec a Lucie Kaminská z Muzea Těšínska, kteří promluví o lidových tancích a krojích našeho regionu. Pro ty, kteří si budou chtít nové dovednosti vyzkoušet, se workshop zakončí večerní taneční zábavou, během které zahrají Kapela Lipka a kapela ze Slovenska. Akce bude obohacena o prezentaci a degustaci vín.

Takto to vypadalo během předchozí edice:

Komentáře



CZYTAJ RÓWNIEŻ



REKLAMA Reklama

REKLAMA Reklama
Ministerstvo Kultury Fundacja Fortissimo

www.pzko.cz www.kc-cieszyn.pl

Projekt byl realizován za finanční podpory Úřadu vlády České republiky a Rady vlády pro národnostní menšiny.
Projekt finansowany ze środków Ministerstwa Spraw Zagranicznych w ramach konkursu pn. Polonia i Polacy za granicą 2023 ogłoszonego przez Kancelarię Prezesa Rady Ministrów.
Publikacja wyraża jedynie poglądy autora/autorów i nie może być utożsamiana z oficjalnym stanowiskiem Ministerstwa Spraw Zagranicznych oraz Fundacji Pomoc Polakom na Wschodzie im. Jana Olszewskiego