ŘEKA / 17. listopadu v 15:00 hodin se v obnovené budově obce v Řece uskuteční výjimečná slavnost. Cílem akce je připomenout téměř dvousetletou historii Polské lidové školy. Tato škola působila v Řece od konce 18. století až do 70. let 20. století. Organizátoři z Místní skupiny Polského kulturně-osvětového svazu (PZKO) v Řece srdečně zvou na tuto akci všechny obyvatele a příznivce historie regionu.

Sbírání památek po škole

Vedení Místní skupiny PZKO v Řece se obrací na absolventy a místní komunitu s žádostí o zapůjčení všech památek spojených s činností školy. Fotografie, školní vysvědčení a další historické materiály budou vystaveny během slavnosti. Je to skvělá příležitost, jak uchovat vzpomínky na tuto zasloužilou vzdělávací instituci a podělit se o ně s mladšími generacemi. Všechny osoby, které by chtěly památky poskytnout, jsou žádány o kontakt s paní Lucynou Olšarovou (tel. +420 732 588 767).

Historie školy

Řeka, malebně položená v kotlině mezi horami Godulou a Javorovým, byla během let nejen turistickým střediskem, ale i důležitým vzdělávacím centrem. Historie školství v této obci sahá do roku 1792, kdy zde byla založena Polská evangelická národní škola. Bylo to první vzdělávací zařízení, do kterého docházely děti různych vyznání, což bylo klíčovým prvkem při formování místní komunity.

V roce 1879 byla škola přesunuta do nové budovy, kde fungovala až do roku 1974 jako veřejná Polská lidová škola. Škola hrála důležitou roli v životě obyvatel Řeky a poskytovala dětem vzdělání v duchu polské tradice a kultury. V období mezi válkami a během druhé světové války škola čelila mnoha obtížím, ale po válce obnovila své působení a budova byla modernizována.

V 60. letech 20. století, s klesajícím počtem žáků a migrací mladých rodin do měst, škola postupně ztrácela svůj význam. Nakonec byla v roce 1974 uzavřena a děti začaly docházet do školy v nedalekých Smilovicích.

Během téměř dvou století existence školy ji vedlo mnoho zasloužilých učitelů. Prvním ředitelem byl Iwan Cichy v roce 1813, po něm školu vedli mimo jiné Jan Heczko (1818–1821), Adam Kotas (1822–1829), Paweł Chełbek (1860), Paweł Rymorz (1860–1865) a Jan Zielina (1885–1887). Posledním ředitelem školy byl Stanisław Bardol, který tuto funkci vykonával do roku 1974.

Slavnost připomenutí školy

Během slavnosti je plánováno odhalení pamětní desky připomínající fungování školy v budově obce. Dalším bodem programu bude vystoupení souboru Zaolzi s doprovodem kapely, které obohatí setkání tradiční hudbou a tanci. Účastníci budou mít také příležitost prohlédnout si shromážděné památky spojené se školou a setkat se u kávy a čaje, aby si společně zavzpomínali na školní časy.

Setkání pro všechny Slavnost připomenutí Polské lidové školy v Řece je určena nejen absolventům a jejich rodinám, ale také všem obyvatelům a milovníkům historie regionu. Bude to vynikající příležitost k seznámení se s historií obce, prohlédnout si obnovenou obecnou budovu a setkat se s místní komunitou v příjemné atmosféře.

Akce nemá pouze vzpomínkový charakter, ale také vzdělávací – mladší generace budou mít možnost poznat minulost školy, která sehrála významnou roli v životě mnoha obyvatel Řeky.

Komentáře



CZYTAJ RÓWNIEŻ



REKLAMA Reklama

REKLAMA Reklama
Ministerstvo Kultury Fundacja Fortissimo

www.pzko.cz www.kc-cieszyn.pl

Projekt byl realizován za finanční podpory Úřadu vlády České republiky a Rady vlády pro národnostní menšiny.
Projekt finansowany ze środków Ministerstwa Spraw Zagranicznych w ramach konkursu pn. Polonia i Polacy za granicą 2023 ogłoszonego przez Kancelarię Prezesa Rady Ministrów.
Publikacja wyraża jedynie poglądy autora/autorów i nie może być utożsamiana z oficjalnym stanowiskiem Ministerstwa Spraw Zagranicznych oraz Fundacji Pomoc Polakom na Wschodzie im. Jana Olszewskiego