KARVINÁ / V neděli odpoledne, 13. října, se v Polském domě PZKO v Karvině-Fryštátu konal 22. ročník tradiční akce pořádané Místní skupinou PZKO v Karvině-Darkově, známé jako „Darkovský podzim“. Tato výjimečná událost, která se stala neodmyslitelnou součástí kulturního kalendáře, opět přilákala řadu hostů, aby si společně užili podzimní atmosféru za zvuků hudby.

„Podzim je velmi malebné období roku, ale přináší nám chladnější dny a delší večery. „Darkovský podzim“ může v tyto pochmurné dny přinést trochu světla a radosti. A čím? Především hudbou,“ řekla na zahájení akce moderátorka Helena Wacławik.

114 let působení smíšeného sboru Lira

Na začátku tradičně vystoupil smíšený sbor Lira z Darkova, který působí již 114 let. „Do nedávna byl organizačním vedoucím Tadek Konieczny a právě díky jeho snaze a vytrvalosti má sbor Lira stále kde vystupovat,“ přivítala sbor Helena Wacławik. Sborem diriguje Beaty Pilśniak-Hojka a doprovází ji Ewa Dziadziowa.

Mladé talenty na scéně

V programu vystoupili také mladí umělci ze Základní umělecké školy Bedřicha Smetany v Karviné. V jejich repertoáru zazněly skladby takových skladatelů, jako jsou Johann Sebastian Bach, Antonín Dvořák nebo Ferenc Liszt. Výkony dětí měly u publika velký úspěch.

Sbor Collegium Canticorum předvedl různorodý repertoár

Posledním bodem programu bylo vystoupení Polského smíšeného sboru „Collegium Canticorum“, jehož vedoucím je Roman Najder a dirigentkou Anna Kołowska. Sbor funguje od roku 1986 a patří mezi přední sborové soubory na Zaolší. V jejich repertoáru byly skladby různých stylů – od lidových písní po světové skladby.

Každoroční akce, jako vždy, přinesla spoustu radosti a zpříjemnila nedělní odpoledne všem přítomným hostům. Bohatý umělecký program, ve spojení s pečlivě vybraným repertoárem, vytvořil nezapomenutelnou atmosféru a poskytl účastníkům skutečný hudební zážitek.

Komentáře



CZYTAJ RÓWNIEŻ



REKLAMA Reklama

REKLAMA Reklama
Ministerstvo Kultury Fundacja Fortissimo

www.pzko.cz www.kc-cieszyn.pl

Projekt byl realizován za finanční podpory Úřadu vlády České republiky a Rady vlády pro národnostní menšiny.
Projekt finansowany ze środków Ministerstwa Spraw Zagranicznych w ramach konkursu pn. Polonia i Polacy za granicą 2023 ogłoszonego przez Kancelarię Prezesa Rady Ministrów.
Publikacja wyraża jedynie poglądy autora/autorów i nie może być utożsamiana z oficjalnym stanowiskiem Ministerstwa Spraw Zagranicznych oraz Fundacji Pomoc Polakom na Wschodzie im. Jana Olszewskiego