1. Cestovatelská přednáška

Kdy: pátek 18. října, 17.00
Kde: Cieszyn

Městská knihovna v Těšíně zve na přednášku Magdaleny Gumowské a Mariusze Łapińského „Tajemný Bali a plavba na Komodo”. Během setkání navštívíme malebná zelená zákoutí sopečného ostrova Bali, nahlédneme do tradiční vesnice a chrámů. Vydáme se také na několikadenní plavbu na ostrov Komodo, abychom se zblízka podívali na slavné varany.

2. Charitativní workshop

Kdy: pátek 18. října, 16.00
Kde: Třinec

Poradna Elpis Třinec již 20 let pomáhá potřebným. Toto výročí chce oslavit rovněž pomoci a proto zve na charitativní workshop do sborového centra Hutník. Během workshopu si vytvoříte anděla technikou macramé. Cena 400 kč. Výtěžek bude věnován na rekonstrukci domova pro seniory Sarepta v Komorní Lhotce. Přihlášky na tel. čísle 605 205 142.

3. Jubileum tanečního souboru Oldrzychowice

Kdy: sobota 19. října, 15.30
Kde: Třinec

Taneční soubor Oldrzychowice slaví jubileum 45. let pusobení. U této příležitosti soubor vystoupí v sobotu v KD Trisia s programem Kołowrotek. Listky je možné rezervovat na emailové adrese janka.sz@seznam.cz anebo koupit v sídle hlavního výboru PZKO v Českém Těšíně.

4.Vernisáž výstavy Zaolzie zaprasza

Kdy: sobota 19. října, 14.00
Kde: Cieszyn

Výstava „Zaolzie zve“, připravená u příležitosti životního jubilea a 40. výročí sběratelské činnosti Danuty Chwajol, bude představena v Centru folkloru Těšínského Slezska v Národním domě. Na výstavě budou představeny prvky ženského těšínského kroje z kolekce Danuty Chwajol. V programu sobotní vernisáže vystoupí Regionální soubor Błędowice, proběhne přednáška prof. Daniela Kadłubce s názvem „Polská zaolziańská lidová kultura Těšínského Slezska“ a recitace poezie Anieli Kupiec a Ewy Milerské.

5. Jubileum 100 let Czytelni

Kdy: sobota 19. října, 16.00
Kde: Vendryně

Místní skupina PZKO zve na slavnostní jubileum výročí 100 let od vzniku Czytelni. Na programu bude křest knihy Czytelnia. Wędryńska kolebka kultury i życia społecznego, vystoupení klubů Místní skupiny, společná zábava a bufet.

6. Zichersuperszus

Kdy: sobota 6. května, 17.00
Kde: Věřňovice

Místní skupina PZKO ve Věřňovicích zve na shromáždění členů MS a degustaci domácích vin, neboli Zichersuperszus. Hosté donesou svoje vina a něco malého na zub.

7. Mezinárodní den archeologie

Kdy: sobota 19. října, 9.00-15.00
Kde: Chotěbuz

Archeopark Chotěbuz-Podobora zve na den s archeology. Vyzkoušíte si tkaní na tkalcovském stavu, na karetkách nebo si vyrobíte šňůrky na lacetách. Používat budeme kopřivové nebo vlněné vlákno. K zhlédnutí bude výstavy „Pravěké” kopřivové šaty. Výstava prezentuje nejen samotné šaty zhotovené výhradně z vlákna kopřivy, ale také další doplňky a součástky.

8. Koncert chlapeckého pěveckého sboru Stadtsingechor Halle

Kdy: sobota 19. října, 17.00
Kde: Cieszyn

Stadtsingechor Halle je světoznámý pěvecký sbor, kterého historie sahá roku 1116. V současností sbor čítá 75 členů. Stadtsingechor Halle pod vedením Clemense Flämiga vystoupí tuto sobotu v Ježišově kostele.

9. Přednáška k výstavě modelů lodí

Kdy: neděle 20. října, 13.00
Kde: Třinec

V Muzeum Třineckých železáren a města Třince můžete zhlédnout výstavu více než 30 modelů – kopii skutečných lodí, historických plachetnic, lodě postavené za II. světové války i typy lodí, které vznikaly v poválečném období až do současnosti. Tuto neděli se navíc můžete zúčastnit setkání s modeláři Petra Sušovským, kurátorem výstavy, a Jaroslavem Tesařem.

10. Pavel Dolejška: Iluzionista Show

Kdy: neděle 20. října, 15.00
Kde: Třinec

Čeká nás odpoledne plné kouzel, neuvěřitelných iluzí a velkolepých speciálních efektů. Iluzionista prezentuje originální a fenomenální iluze světové úrovně. Se svými show vyprodal divadla a účinkoval po celém světě.

(pe)

Komentáře



CZYTAJ RÓWNIEŻ



REKLAMA Reklama

REKLAMA Reklama
Ministerstvo Kultury Fundacja Fortissimo

www.pzko.cz www.kc-cieszyn.pl

Projekt byl realizován za finanční podpory Úřadu vlády České republiky a Rady vlády pro národnostní menšiny.
Projekt finansowany ze środków Ministerstwa Spraw Zagranicznych w ramach konkursu pn. Polonia i Polacy za granicą 2023 ogłoszonego przez Kancelarię Prezesa Rady Ministrów.
Publikacja wyraża jedynie poglądy autora/autorów i nie może być utożsamiana z oficjalnym stanowiskiem Ministerstwa Spraw Zagranicznych oraz Fundacji Pomoc Polakom na Wschodzie im. Jana Olszewskiego