1. Mezinárodní dekáda varhanní, komorní hudby a sborového zpěvu

Kdy: od středy 9. října do pátku 18. října
Kde: Cieszyn, Český Těšín

Pěvecké sbory, komorní tělesa, jednotlivci a další umělci se od 12. října prezentují veřejnosti v rámci Mezinárodní dekády varhanní, komorní hudby a sborového zpěvu. Zahajovací koncert proběhne ve středu v 18 hod. v Ježišově kostele. V následujících dnech se můžete těšit např. na koncerty Souznění (Karin Lednická – autorské čtení, Tomáš Pindór – varhany) v sobotu v 19 hod. v Ježišově kostele či nedělní koncert Pocta Perganinimu v 18 hod. v kostele na Rozvoji.

2. Setkání s Václavem Petrášem

Kdy: pátek 11. října, 17.00
Kde: Český Těšín

Kavárna Avion zve na setkání se sportovním psychologem HC Ocelářů Třinec Mgr. Václavem Petrášem, autorem bestsellerů Psychologie vítězství a Jak vychovat z dítěte sportovce.

3. Festival sladkostí

Kdy: od pátku 11. října do neděle 13. října
Kde: Cieszyn

Na náměstí v Cieszyně bude možné ochutnat sladkostí a také se zúčastnit sladkých workshopů. Nebudou chybět atrakce pro děti – podzimní zdobení, zábavy s animátory či podzimní jarmark, kde si budete moct koupi kromě sladkosti rovněž rukodělné výrobky místních tvorů či dekorace a další předměty.

4. Večerní běh pro světlušku

Kdy: sobota 12. října, 14.00
Kde: Jablunkov

Běh pro Nadaci Světluška odstartuje z Městského lesa. Doprovodný program od 18 hod. Vystoupí beskydská kapela The Groove a Radek Žalud. Hromadný start ve 20.00, rodiny s dětmi a senioři poběží trasu dlouhou 1,5 km, běžci  – 5 km. Podmínkou je čelovka.

5. Piwne fascynacje

Kdy: sobota 12. října, 16.00
Gdzie: Český Těšín

Hostem Místní skupiny PZKO ve Svibici bude znalec piva Michał Kochaniewicz s přednáškou Piwne fascynacje. Host posluchačům povypráví o historii piva, o způsobu jeho výroby a také např. kolik existuje ve světě druhů piva a další zajímavosti. Po přednášce je naplánována ochutnávka a společná zpěv za doprovodu kytary.

6. Ewa Fest

Kdy: sobota 12. října, 14.00
Kde: Český Těšín

Každoroční setkání fanoušků a příznivců Ewy Farné proběhne v Kině Central. Od 14 do 17 hod. autogramiáda a focení, 17.00-19.00 – Talkshow, 20.00 – akustický koncert.

7. Noc vědců

Kdy: sobota 12. října,
Kde: Cieszyn

Slezská univerzita v Cieszyně  zve na Noc vědců. Budete moct navštívit univerzitní učebny a zúčastnit se zajímavých workshopů, prezentaci, experimentů. Na návštěvníky čekají např. besedy s etnology a pedagogy, ukázky, workshopy, a také filmová přehlídka a varhanní a klavírní koncert.

8. Pouť sv. Hedviky

Kdy: sobota 12. října, neděle 13. října
Kde: Mosty u Jablunkova

U příležitosti svátku sv. Hedviky se můžete těšit na tradiční veselici v centru obce. Pro návštěvníky budou připraveny pouťové atrakce, kolotoče, soutěže, stánky s občerstvením. Mše svaté v kostele sv. Hedviky v neděli se budou sloužit v 6.10 a v 9.00 v českém jazyce, v 7.30 a 10.30 v polském jazyce.

9. Darkovský podzim

Kdy: neděle 13. října, 15.00
Kde: Karviná

V rámci letošního ročníku Darkovského podzimu, který pořádá Místní skupina PZKO Karviná-Darkov, proběhne umělecký večer. V programu v Polském domě PZKO ve Fryštátu jsou: smíšený pěvecký sbor Lira, koncert Wandy Miech, klavírní koncert v podání žáků Základní umělecké školy Bedřicha Smetany, pod vedením Haliny Heinz, společný zpěv písní.

10. Ukončení cyklistické sezony klubu Ondraszek

Kdy: neděle 13. října, 10.00
Kde: Cieszyn, Cisownica 

Cyklistický klub PTTK Ondraszek zve všechny zájemce na společný výlet v rámci ukončení cyklistické sezony. Sraz v neděli v 10 hod na náměstí v Cieszyně. Trasa povede do obce Cisownica, do Izby Regionalnej u Brzezinów , kde proběhne setkíní s místní basnířkou Helenou Wróbel.

(pe)

Komentáře



CZYTAJ RÓWNIEŻ



REKLAMA Reklama

REKLAMA Reklama
Ministerstvo Kultury Fundacja Fortissimo

www.pzko.cz www.kc-cieszyn.pl

Projekt byl realizován za finanční podpory Úřadu vlády České republiky a Rady vlády pro národnostní menšiny.
Projekt finansowany ze środków Ministerstwa Spraw Zagranicznych w ramach konkursu pn. Polonia i Polacy za granicą 2023 ogłoszonego przez Kancelarię Prezesa Rady Ministrów.
Publikacja wyraża jedynie poglądy autora/autorów i nie może być utożsamiana z oficjalnym stanowiskiem Ministerstwa Spraw Zagranicznych oraz Fundacji Pomoc Polakom na Wschodzie im. Jana Olszewskiego