TĚŠÍN / Již brzy bude možné v Domě Narodowym v Těšíně zhlédnout výjimečnou soukromou sbírku Danuty Chwajol. Vernisáž výstavy „Zaolzie zve“, na které je plánováno vystoupení regionálního souboru a tematická přednáška, se uskuteční 19. října ve 14:00 hodin. Výstava představující ženský těšínský kroj a jeho součásti bude k vidění až do konce roku.

Na výstavě trvající od 19. října do 31. prosince 2024 bude možné spatřit různé prvky ženského těšínského kroje, jako jsou šaty, barevně vyšívané živůtky, krajkové čepce a filigránové stříbrné šperky. Každá milovnice těšínského kroje zde najde něco zajímavého. Některé z prezentovaných předmětů jsou staré již více než sto let, takže bude možné se podívat, jakými výšivkami se kdysi zdobily živůtky nebo jaké vzory se objevovaly na předních částech čepců.

Vernisáž představující kulturu Zaolší

Vernisáž výstavy „Zaolzie zve“ se uskuteční 19. října ve 14:00 hodin v Centru folkloru Těšínského Slezska ve druhém patře Domu Narodowego v Těšíně. Těšínský kroj bude možné obdivovat nejen na výstavě, ale také na tanečnicích z Regionálního souboru „Błędowice“, který zpříjemní hostům čas.

Kromě toho profesor Daniel Kadłubiec přednese přednášku na téma „Polská lidová kultura Těšínského Slezska“. Plánována je také recitace lidové poezie Anieli Kupiec a Ewy Milerské.

Komentáře



CZYTAJ RÓWNIEŻ



REKLAMA Těrlické Filmové léto

REKLAMA
Ministerstvo Kultury Fundacja Fortissimo

www.pzko.cz www.kc-cieszyn.pl

Projekt byl realizován za finanční podpory Úřadu vlády České republiky a Rady vlády pro národnostní menšiny.
Projekt finansowany ze środków Ministerstwa Spraw Zagranicznych w ramach konkursu pn. Polonia i Polacy za granicą 2023 ogłoszonego przez Kancelarię Prezesa Rady Ministrów.
Publikacja wyraża jedynie poglądy autora/autorów i nie może być utożsamiana z oficjalnym stanowiskiem Ministerstwa Spraw Zagranicznych oraz Fundacji Pomoc Polakom na Wschodzie im. Jana Olszewskiego