Halina Szczotka
E-mail: halina.szczotka@zwrot.cz
BYSTŘICE / Ve čtvrtek 8. srpna se v Bystřici konaly první letošní dožínky v našem regionu. Obilí bylo sklizeno z políčka vedle Domova s pečovatelskou službou. Hlavním cílem však nebyla úroda, ale udržování tradic. Akci pořádalo Muzeum a informační centrum v Bystřici (MUZ-IC).
– Loni jsme pořádali kopání brambor, předtím jsme měli draní peří a loupali fazole. Letos jsme zaseli žito. Když nám vyrostlo, rozhodli jsme se, že ho posečeme, vymlátíme a oslavíme dožínky. To, co jsme sklidili, jsme dnes požehnali společnou modlitbou. Vracíme se k tradicím – prozradil Jan Michalik, pracovník MUZ-ICu.
Hospodáři obdrželi věnec a chléb
Hostitelé přivítali všechny účastníky dožínek chlebem a solí, symboly pohostinnosti a hojnosti. Poté začaly pestré dožínkové obřady, které s velkým nadšením a nasazením předvedl folklorní soubor „Łączka“. Josef Cieślar a Jana Rożenková jako letošní hospodáři dožínek obdrželi dožínkový věnec a chléb. V uměleckém programu soubor „Łączka“ předvedl poutavé tance a zazpíval tradiční písně.
Živé muzeum
Starosta Bystřice Roman Wróbel zdůraznil význam této iniciativy pro místní komunitu a podotkl, že pomáhá spojovat různé generace a uchovávat tradice, které postupně mizí. Organizátoři plánují v těchto setkáních pokračovat, aby nadále posilovali mezigenerační vazby a zachovali zemědělské dědictví Bystřice.
Celá akce přinesla mnoho radosti seniorům, kteří se často potýkají s osamělostí. Pro mnohé z nich to byl návrat do časů mládí, kdy trávili dny prací na poli. Dnes, i když už nemají příležitost k takovým činnostem, společná oslava přinesla vzpomínky a radost.
Komentáře