ČESKÝ TĚŠÍN / Do Těšína přijelo na celý týden více než 120 dobrovolníků z 29 zemí. Přijeli, aby se společně zúčastnili Letního summitu dobrovolníků (VSS), který pořádá mezikulturní organizace AFS. Do rozsáhlého programu jejich pobytu byl zařazen také čas na pomoc při úklidu skladů v budově Hlavního výboru Polského kulturně-osvětového svazu.

O činnosti dobrovolníků nám vyprávěla Emilia Gill, vedoucí skupiny. „Naše skupina je velmi různorodá – máme lidi z Polska, Slovenska, Dánska, Norska a Turecka. V současné době se účastníme týdenního shromáždění v Těšíně a součástí projektu je práce s místní komunitou,“ vysvětlila.

Týden plný aktivit

V rámci dobrovolnických aktivit účastníci VSS mimo jiné pomáhali uklízet sklady PZKO. „Oslovili jsme několik místních organizací, včetně PZKO v Českém Těšíně, abychom nabídli svou pomoc. Podařilo se nám navázat spolupráci a rozhodli jsme se pomáhat alespoň dvě hodiny,“ vysvětluje Gill.

Samozřejmě to nebyla jediná činnost, kterou dobrovolníci vykonávají. „Máme za sebou také projekty v útulku pro psy, úklid města a setkání v mezikulturním centru. Protože máme celkem více než 120 lidí, podařilo se nám rozdělit dobrovolníky na různá místa, aby pomohli co nejvíce,“ dodává Gill.

Přínosy dobrovolnické činnosti

Akce Volunteer Summer Summit je nejen příležitostí k pomoci místní komunitě, ale také k učení a navazování kontaktů. „Smyslem je nejen účastnit se workshopů a aktivit na místě, ale také se zapojit do dění v komunitě, kde pobýváme. To přináší uspokojení a radost nám i místním obyvatelům,“ říká Gill.

Dobrovolníci mají také možnost poznat specifika práce v různých institucích a komunikovat s místními obyvateli. „Práce na úklidu skladů PZKO pro nás byla zajímavou zkušeností. Měli jsme možnost vidět, jak instituce funguje, a dozvědět se více o její činnosti,“ dodává Gill.

Letos se akce koná v Polsku a dobrovolníci se na týden ubytovali v Těšíně. „Jsme zde od 19. do 26. července, účastníci přijeli v neděli 21. července. Během této doby se snažíme využít každou chvíli pro dobrovolnické a integrační aktivity,“ uzavírá Gill.

Letní dobrovolnický summit je jedinečná akce, která spojuje mladé lidi z různých zemí a dává jim příležitost nejen pomáhat druhým, ale také poznávat a chápat různé kultury. „Díky takovým iniciativám se svět stává alespoň o trochu lepším místem,“ poznamenává mentor dobrovolnické skupiny.

Komentáře



CZYTAJ RÓWNIEŻ



REKLAMA Těrlické Filmové léto

REKLAMA
Ministerstvo Kultury Fundacja Fortissimo

www.pzko.cz www.kc-cieszyn.pl

Projekt byl realizován za finanční podpory Úřadu vlády České republiky a Rady vlády pro národnostní menšiny.
Projekt finansowany ze środków Ministerstwa Spraw Zagranicznych w ramach konkursu pn. Polonia i Polacy za granicą 2023 ogłoszonego przez Kancelarię Prezesa Rady Ministrów.
Publikacja wyraża jedynie poglądy autora/autorów i nie może być utożsamiana z oficjalnym stanowiskiem Ministerstwa Spraw Zagranicznych oraz Fundacji Pomoc Polakom na Wschodzie im. Jana Olszewskiego