Další tři filmy se budou natáčet v Moravskoslezském kraji. Jejich výrobu ze svého rozpočtu finančně podpoří Moravskoslezský kraj. Plánuje také vyhlášení dotačního programu, jež by zájem filmařů o region ještě zvýšil.

 „Chceme, aby si filmaři vybírali Moravskoslezský kraj pro natáčení častěji. Jsem přesvědčen o tom, že u nás máme pro kameru zajímavá místa, kvalitní služby a také nadané lidi. Natáčení filmů pomůže zviditelnit region, posílí místní ekonomiku a pomůže místním dodavatelům filmového průmyslu,“ uvedl náměstek hejtmana Moravskoslezského kraje kulturu a památkovou péči Lukáš Curylo.

Vznikne film z prostředí parahokeje

Dodal, že krajští zastupitelé schválili 4,2milionovou dotaci pro natáčení celovečerního filmu z prostředí parahokeje. „Scénáristé filmu se inspirovali skutečnými příběhy a světovou událostí – Mistrovstvím světa v parahokeji Ostrava 2019, které se nesmazatelně zapsalo do historie světového parahokeje i paralympijského hnutí.

Tento filmový projekt je obrovskou propagací Moravskoslezského kraje a města Ostravy. Bude se tu natáčet třetina filmových scén včetně samotného turnaje v Ostravar Aréně. Během natáčení se u nás navíc uskuteční významný mezinárodní turnaj v parahokeji International Para Hockey Cup 2024 za účasti nejlepších týmů světa. I tento turnaj se ve filmu ukáže,“ řekl náměstek hejtmana Lukáš Curylo s tím, že v Moravskoslezském kraji se natáčel také pilotní díl seriálu Misty. Také produkce tohoto díla bude moci počítat s individuální dotací Moravskoslezského kraje ve výši téměř 1,5 milionu korun.

Ambiciózní projekt Misty

„Pilotní díl seriálu Misty je velmi ambiciózní projekt. S účastí přibližně padesáti místních profesionálů z televizního a filmového průmyslu zapojuje místní talenty a posiluje regionální kulturní ekosystém. Natáčelo se výhradně v Ostravě a na dalších místech Moravskoslezského kraje, například v Dolních Vítkovicích, Štramberku nebo ve Flašarově dole. Seriál Misty nabídne divákům pohled do blízké budoucnosti Ostravy, využívá trikové efekty k propojení současných vizí města,“ popsal náměstek hejtmana Lukáš Curylo.

Zdař Bůh

Krajští radní schválili také 950tisícovou dotaci pro natáčení osmidílného televizního dokumentu Zdař Bůh, který se věnuje nejen historii hornictví, ale zachycuje i současnost tohoto oboru včetně plánů do budoucna. Dokument představuje revitalizační práce a úspěšné projekty, informuje veřejnost o potřebě zachování hornických profesí a know how ve stavbě současných a budoucích podzemních infrastruktur. Ukazuje, že si tvrdá a nebezpečná hornická profese zaslouží respekt. Peníze z dotace budou využity na náklady spojené s natáčením, tedy na honoráře, licence, techniku, služby, dopravu, ubytování, zvuk a finální kompletaci.

Náměstek hejtmana Lukáš Curylo upozornil také na to, že na podzim se plánuje vyhlášení dotačního programu na podporu filmařů z evropských peněz.

„Audiovizuální tvorbu, tedy celovečerní hraný film, celovečerní dokument, projekt pro online a televizní vysílání a animovaný film, chceme podpořit i v dalších letech. Takzvané filmové vouchery budou čerpat finance z jedné z výzev Operačního programu Spravedlivá transformace, kterou vyhlásilo Ministerstvo životního prostředí. V příštích dvou letech bychom tak mezi filmaře mohli rozdělit téměř padesát milionů korun. Věřím, že v našem kraji budou vznikat další zajímavé snímky,“ uzavřel náměstek hejtmana kraje Lukáš Curylo.

Komentáře



CZYTAJ RÓWNIEŻ



REKLAMA Těrlické Filmové léto

REKLAMA
Ministerstvo Kultury Fundacja Fortissimo

www.pzko.cz www.kc-cieszyn.pl

Projekt byl realizován za finanční podpory Úřadu vlády České republiky a Rady vlády pro národnostní menšiny.
Projekt finansowany ze środków Kancelarii Prezesa Rady Ministrów w ramach konkursu Polonia i Polacy za Granicą 2023-2024.
Publikacja wyraża jedynie poglądy autora/ów i nie może być utożsamiana z oficjalnym stanowiskiem Kancelarii Prezesa Rady Ministrów oraz Fundacji Pomoc Polakom na Wschodzie im. Jana Olszewskiego.