ČESKÝ TĚŠÍN / V neděli odpoledne se v evangelickém kostele Na Niwách konal koncert u příležitosti 60. výročí založení Smyčcového orchestru SCEAV (Slezská církev evangelická augsburského vyznání). Přítomní měli možnost vyslechnout jedinečný koncert, který trval přes dvě hodiny.

Koncert začal skladbou Te Deum od Marca-Antoina Charpentiera. Tato skladba se často hraje při slavnostních příležitostech jako důležitý symbol vyjadřující vděčnost a chválu Pánu Bohu.

Orchestr v současné době tvoří 25 členů

Smyčcový orchestr, který oslavil své jubileum, v současné době tvoří 25 hudebníků. Přestože jeho členové pocházejí z různých vyznání, většina z nich je členy SCEAV. Každoročně pořádají koncerty a hrají na různých církevních akcích. Jejich repertoár sahá od klasických skladeb až po duchovní písně.

Příchozí hosté si mohli poslechnout koncert milovníků hudby, mezi nimiž bylo i několik profesionálních hudebníků. Mezi nimi byl i Ewald Danel, který nejen dirigoval, ale představil se i jako houslista. Koncert tak byl příležitostí poslechnout si koncertního mistra Slovenské filharmonie a uměleckého ředitele Slovenského komorního orchestru. Vedle něj zaujal Krystian Danel sólem na violoncello.

Během koncertu jsme mohli slyšet polské a české skladby

Kostel se rozezněl nádhernými zvuky houslí, viol, violoncell a kontrabasů. Na koncertě zazněla polská a česká díla i skladby světoznámých skladatelů.

Sólovým zpěvem koncert poctili Šimon Polakovič, Anežka Indráková a Martin Turoň. Orchestr nezapomněl ani na skladatele z našeho regionu. Zahrál skladby Karola Hławiczki, Władysława Macury a Pawła Kalety. V posledním programovém bloku se k orchestru připojil pěvecký sbor „Echo“ z Hrádku, který již řadu let působí pod vedením Tomasze Konderly. Koncert byl zakončen skladbou Martina Luthera a ke sboristům se připojilo i publikum.

„Hrajte, ale především Bohu na slávu, neboť on vám dal tento dar, talent a vše, co můžete prožívat. A kéž tato symfonie přetrvá v našich srdcích a v našich životech,“ uzavřel Tomáš Tyrlík, biskup Slezské církve evangelické augsburského vyznání.

Komentáře



CZYTAJ RÓWNIEŻ



REKLAMA Walizki

REKLAMA
Ministerstvo Kultury Fundacja Fortissimo

www.pzko.cz www.kc-cieszyn.pl

Projekt byl realizován za finanční podpory Úřadu vlády České republiky a Rady vlády pro národnostní menšiny.
Projekt finansowany ze środków Kancelarii Prezesa Rady Ministrów w ramach konkursu Polonia i Polacy za Granicą 2023-2024.
Publikacja wyraża jedynie poglądy autora/ów i nie może być utożsamiana z oficjalnym stanowiskiem Kancelarii Prezesa Rady Ministrów oraz Fundacji Pomoc Polakom na Wschodzie im. Jana Olszewskiego.