ČESKÝ TĚŠÍN / V neděli 26. května oslavil dětský pěvecký sbor Cieszynianka 50. výročí svého založení. Sdružuje děti z polských mateřských škol v okolí Českého Těšína. Byl založen v roce 1974.

Oslava se konala v kině Central v Českém Těšíně. Sešli se zde rodiče a prarodiče dětí, které sbor navštěvují, ale také bývalí sboristé, učitelé z českotěšínských mateřských škol a příznivci souboru. Na program se přišel podívat také Marek Grycz, ředitel Základní školy a Mateřské školy s polským vyučovacím jazykem v Českém Těšíně.

Vystoupili absolventi sboru

Program začal básní „Cieszynianka“, kterou přednesli Damian a Oleńka. Poté mohli diváci zhlédnout video Andrzeje Szymanika, který vtipně zavzpomínal na koncerty, vystoupení a významné okamžiky sboru.

Než malí sboristé zazpívali, objevili se na pódiu nejprve absolventi. Diváci si mohli poslechnout zpěv Krzysztofa Rylka, Sofie Szymanik, Magdaleny Wierzgoń a Agnieszky Bursík (Branná), na klavír hrál Andrzej Molin a vystoupil také „dospělý“ soubor Cieszynianka. Během vystoupení zpěváci připomněli největší hity jubilanta.

Maryla Szymanik, vedoucí sboru, se po každém vystoupení ptala absolventů, jak vzpomínají na léta strávená v souboru. Všichni se shodli, že to byla vždycky zábava a nejčastěji vzpomínali na píseň „Kolorowe kredki“.

Děti vystupovaly společně s herci Loutkové scény „Bajka“

Vrcholem programu bylo vystoupení dětí, které v současné době navštěvují soubor „Cieszynianka“. Děti zazpívaly písničky zařazené do zpěvníku vydaného Loutkovou scénou „Bajka“. Herci se proto rozhodli je při zpěvu doprovázet. Což mělo úžasný efekt. Děti doprovázely Maryla Mendrek a Tamara Tomoszek.

Takové narozeniny se samozřejmě neobešly bez dortu a přání. Gratulovat přišli mimo jiné ředitel Marek Grycz, bývalí dirigenti sboru a učitelé z českotěšínských mateřských škol. Byla také přečtena gratulace, kterou zaslala Izabella Wołłejko-Chwastowicz, generální konzulka Polské republiky v Ostravě. Paní dirigentce zase poděkovali za její dlouholetou práci rodiče malých sboristů a absolventi.

Komentáře



CZYTAJ RÓWNIEŻ



REKLAMA Gorolskiswieto.cz

REKLAMA
Ministerstvo Kultury Fundacja Fortissimo

www.pzko.cz www.kc-cieszyn.pl

Projekt byl realizován za finanční podpory Úřadu vlády České republiky a Rady vlády pro národnostní menšiny.
Projekt finansowany ze środków Kancelarii Prezesa Rady Ministrów w ramach konkursu Polonia i Polacy za Granicą 2023-2024.
Publikacja wyraża jedynie poglądy autora/ów i nie może być utożsamiana z oficjalnym stanowiskiem Kancelarii Prezesa Rady Ministrów oraz Fundacji Pomoc Polakom na Wschodzie im. Jana Olszewskiego.