DOLNÍ LÍŠTNÁ / V neděli 5. května si členové a příznivci Místní skupiny Polského kulturně-osvětového svazu v Dolní Líštné jako každoročně připomněli oběti druhé světové války. Položili květiny k památníku, který se nachází kousek nad jejich sídlem v parku pod budovou bývalé školy.

Renata Szkucik, předsedkyně MS PZKO, u památníku zdůraznila, že svobodu a demokracii není snadné získat, a proto je třeba je střežit a pěstovat a uvědomovat si jejich důležitou roli v životě každé společnosti.

Vaječina a střelba ze vzduchovky

Skupina asi 30 lidí se poté odebrala na zahradu u Domu PZKO, kde se konal další bod odpoledního programu – smažení vaječiny a soutěž ve střelbě ze vzduchovky.

Letnice neboli Svatodušní svátky se slaví 49 dní po Velikonocích. S tímto svátkem je spojeno mnoho regionálních rituálů a tradic. Na Těšínském Slezsku je spojen s tradicí smažení vaječiny v přírodě, na zahradě. Proto se dámy z Klubu žen rozhodly využít příležitosti, že se sešlo tolik lidí, a usmažit si s malým předstihem výbornou vaječinu.

Na míchaná vajíčka bylo použito 96 vajec, 1 kg slaniny, 0,5 kg sádla a samozřejmě pažitka. Samotné smažení probíhalo v zadní části domu PZKO a hlavními „míchači“ byli Wiesław Staszko a Marek Bartnicki, samozřejmě pod bedlivým dohledem dam z Klubu žen. Po hodině práce byla vaječina hotová a všichni shromáždění si mohli pochutnat na této pochoutce.

Střelba ze vzduchovky

Zatímco se připravovala vaječina, mohli se zájemci zúčastnit střelby na terč ze vzduchovky. Tuto minisoutěž připravil Tadeusz Szkucik. Navázal tak na tradici mistrovství ve střelbě ze vzduchovky, které kdysi pořádala MS PZKO v Líštné. Pravidla byla velmi jednoduchá. Každý účastník střílel sedm ran na vzdálenost 10 m, přičemž dvě nejhorší rány se škrtaly. Soutěže se zúčastnilo devět závodníků. Nejlepší byl Tadeusz Szkucik (42 bodů), druhé místo obsadil Wiesław Staszko a třetí místo Agata Bartnicka.

Počasí v neděli odpoledne přálo, nechyběla chutná vaječina, dámy se samozřejmě postaraly i o bufet, bylo možné dát si kávu, sníst koláč nebo si dát skleničku relaxačního nápoje, a tak nebylo divu, že se členové PZKO z Líštné vraceli domů až večer.

Komentáře



CZYTAJ RÓWNIEŻ



REKLAMA Těrlické Filmové léto

REKLAMA
Ministerstvo Kultury Fundacja Fortissimo

www.pzko.cz www.kc-cieszyn.pl

Projekt byl realizován za finanční podpory Úřadu vlády České republiky a Rady vlády pro národnostní menšiny.
Projekt finansowany ze środków Ministerstwa Spraw Zagranicznych w ramach konkursu pn. Polonia i Polacy za granicą 2023 ogłoszonego przez Kancelarię Prezesa Rady Ministrów.
Publikacja wyraża jedynie poglądy autora/autorów i nie może być utożsamiana z oficjalnym stanowiskiem Ministerstwa Spraw Zagranicznych oraz Fundacji Pomoc Polakom na Wschodzie im. Jana Olszewskiego