ČESKÝ TĚŠÍN / V pátek 24. května se v Kulturním středisku “ Střelnice“ konala oslava dvojího výročí. Základní škola s polským jazykem vyučovacím ve Svibici oslavila 150. výročí svého založení. K oslavám se připojila také Mateřská škola Svibice, která letos slaví 105. narozeniny.

Českotěšínská „Střelnice“ byla zaplněna do posledního místečka. Oslavovat přišli nejen rodiče žáků a dětí z mateřské školy, ale také zaměstnanci obou institucí, bývalí učitelé a pozvaní hosté. Mezi nimi nechyběl ani náměstek hejtmana Moravskoslezského kraje Stanislaw Folwarczny a konzul Stanislaw Bogowski z Generálního konzulátu Polské republiky v Ostravě.

Přítomné přivítal Marek Grycz, ředitel Základní školy a Mateřské školy s polským vyučovacím jazykem v Českém Těšíně, a se slovy díků se obrátil na bývalé učitele, nepedagogické pracovníky, ředitele a vedoucí pracovníky školy a školky.

Blahopřejný dopis generální konzulky

Než proběhla hlavní část programu, Stanisław Bogowski přečetl „Blahopřejný dopis“, který jubilantům zaslala Izabella Wołłejko-Chwastowicz, generální konzulka Polské republiky v Ostravě:

Hluboké uznání za vaše každodenní úsilí, díky němuž jsou polský jazyk, kultura a tradice pevně zakořeněny mezi nejmladší generací. Srdečné přání dalších úspěchů ve vzdělávací a výchovné práci a vytrvalosti všem zaměstnancům školy a školky ve Svibici.

Pohádka o Jeníčkovi a Mařence

Na pódiu se pak vystřídaly děti ze školy a školky ve Svibici. Představily divákům hudební pohádku s názvem „Jeníček a Mařenka trochu jinak“.
Během vystoupení předvedli své pěvecké a taneční dovednosti. Diváci mnohokrát vyprskli smíchy a odměnili malé umělce bouřlivým potleskem. Hru režírovali učitelé obou škol a hudbu připravil Andrzej Macoszek.

Na cestě za tatínkem do lesa potkali Jeníček a Mařenka mnoho zvířátek. Viděli čápy, žáby, mnoho malých zajíců a datlů. Nevylekal je ani vlk, ani netopýři. Nemohla chybět ani čarodějnice. Ukázalo se však, že děti nepotkaly stařenu, která bydlí v perníkové chaloupce a pojídá děti, ale energickou babičku usilující o dobrou pověst. Její chaloupka byla postavená z ovoce a zeleniny a děti nabádala ke sportu a zdravému životnímu stylu. Pohádka tedy skončila dobře a navíc děti naučila něco nového. Zkrátka byla to pohádka sladká, vtipná a s poselstvím.

Gratulace a poděkování

„Byli jste úžasní. Krásně jste tančili a zpívali. Paní režisérky skvělé jako vždy. Moc se mi to líbilo,“ poděkoval Marek Grycz a předal kytice vedoucí školy Dagmaře Ručkové a vedoucí školky Jadwigu Fajkusovou.

S gratulacemi a poděkováním se na učitele obrátili také zástupci polských institucí a organizací, kteří jim předali květiny, dárky a sladkosti. Kromě toho děti dostaly jako dárek výlety.

Výstava a zábava pro děti

Hosté si po skončení programu mohli prohlédnout výstavu s názvem. „150 let polského školství ve Svibici“, kterou připravili Marian Steffek z Dokumentačního centra Polského kongresu a Stanislaw Kolek, kronikář Místní skupiny Polského kulturně-osvětového svazu ve Svibici.

Na “ Střelnici“ probíhaly oslavy až do večerních hodin. Pro děti byla připravena zábava s animátorkou a mnoho atrakcí, například kolo štěstí, rybaření nebo malování na obličej. Rodiče a příznivci školy a školky si mezitím pochutnali na bohatém občerstvení.

Škola ve Svibici má 45 žáků

Polská škola ve Svibici se v současné době nachází v Polné ulici, má 45 žáků a je pobočkou českotěšínské základní školy a mateřské školy s polským vyučovacím jazykem na ulici Hawlička.

Komentáře



CZYTAJ RÓWNIEŻ



REKLAMA Reklama

REKLAMA Reklama
Ministerstvo Kultury Fundacja Fortissimo

www.pzko.cz www.kc-cieszyn.pl

Projekt byl realizován za finanční podpory Úřadu vlády České republiky a Rady vlády pro národnostní menšiny.
Projekt finansowany ze środków Ministerstwa Spraw Zagranicznych w ramach konkursu pn. Polonia i Polacy za granicą 2023 ogłoszonego przez Kancelarię Prezesa Rady Ministrów.
Publikacja wyraża jedynie poglądy autora/autorów i nie może być utożsamiana z oficjalnym stanowiskiem Ministerstwa Spraw Zagranicznych oraz Fundacji Pomoc Polakom na Wschodzie im. Jana Olszewskiego