1.Těšínská muzejní noc

Kdy: pátek 24. května, 19.00-24.00
Kde: Cieszyn

Příležitost navštívit zdarma a v neobvyklém čase řadu zajímavých míst v Cieszyně nabídne v pátek Těšínská muzejní noc. Akci zahájí v 19 hodin v Parku Pokoju palba z kanónu. Letos můžete během akce navštívit třeba Muzeum Těšínského Slezska, klášter sester Boromejek, Muzeum tisku, radnici a další místa.

2. Kollárovci

Kdy: pátek 24. května, 16.00
Kde: Karviná

Kapela Kollárovci zve na koncert plný skvělé folk-rockové Slovenské hudby. V amfiteátru letního kina se můžete těšit na hudbu, zpěv a humorné slovo. Zazní známé hity i nové písně z nového CD  Jen Tobě zpívám. V programu rovněž Vlasta Mudríková a Kašubovci.

3.Tamara Tomoszek a Trio Petra Litwory

Kdy: pátek 24. května, 17.00
Kde: Český Těšín

Zveme na další z tradičních jazzových večerů. Tento pátek čítárnu a kavárnu Avion rozezní zvučný hlas Tamary Tomoszek v doprovodu Tria Petra Litwory.

4. Psychologie ve vesmíru

Kdy: pátek 24. května, 17.00
Kde: Třinec

Iva Poláčková Šolcová, česká sociální psycholožka podílející se na mezinárodních projektech věnovaných kosmické psychologii, navštíví třineckou knihovnu. Zájemcům představí cestu a pobyt ve vesmíru či v jiném prostředí izolace a omezení. Cílem přednášky Ivy Poláčkové Šolcové je popsat, co všechno se ve vesmíru s lidskou psychikou děje, jak pobyt v extrémně zátěžovém prostředí izolace a omezení ovlivňuje chování, prožívání a výkonnost člověka a skupiny.

5. Mezinárodní jízda veteránů po stopách zámků nad Petrůvkou

Kdy: sobota 25. května, 11.00-17.00
Kde: Cieszyn, Ustroń, Petrovice u Karviné, Zebrzydowice, Kończyce Wielkie

Jízda odstartuje z náměstí v Cieszyně a povede nejdříve do Ustronie, kde proběhne soutěž elegance, k zámečku v Petrovicích u Karviné, dále k zámkům v Zebrzydowicích a Kończycích.

6. Komentovaná procházka po Staré Karviné

Kdy: sobota 25. května, 13.30
Kde: Karviná

Vydejte se po stopách ztraceného města. Sraz ve 13.30 u „šikmého“ kostela sv. Petra z Alkantary. Trasa: Šikmý kostel – park Praca – Szewieczkova kaple – důl Jindřich – Bartečkovy rybníky – důl Františka. Termíny dalších komentovaných prohlídek: 1.06., 15.06., 29.06., 06.07., 11.08.

7. Na jantarové stezce

Kdy: sobota 25. května, neděle 26. května, 9.00-17.00
Kde: Chotěbuz

Vraťte se spolu s námi do raného středověku. V Archeoparku Chotěbuz-Podobora uvidíte, jak se kdysi na hradišti žilo i jak se o něj bojovalo. Na programu je mj raně středověká módní přehlídka, hudební vystoupení skupiny Ragojka, slovanský víceboj, bojové ukázky a výcvik děti a další atrakce.

8. Slezské dny

Kdy: sobota 24. května, neděle 25. května
Kde: Dolní Lomná

V sobotu a neděli pořádá Matice slezská v Dolní Lomné Slezské dny v Národopisném areálu v Dolní Lomné. Na návštěvníky čeká bohatý kulturní program, zábavné hry pro děti a regionální kuchyně. Sobotní program začíná v 11 hodin, ve 13.00 bude možné shlédnout průvod krojovaných skupin. V neděli začátek v 10.30. Program na stránkách lomnadolina.cz.

9. Chrześcijański festyn dla życia i rodziny

Kdy: neděle 26. května, 13.30-18.00
Kde: Cieszyn

Na akci pro rodiny zve Zakład Opiekuńczo-Leczniczy Sióstr Boromeuszek v Cieszynie. Venkovní slavnost se bude konat na nádvoří. Zisk z akce bude věnován pacientům. Na programu jsou hudební vystoupení, gastronomie, nafukovací hrady.

10. Koncert skupiny Cieszynianka

Kdy: neděle 26. května, 16.00
Kde: Český Těšín

Dětská pěvecká skupina Cieszynianka zve na koncert k výročí 50. let vzniku skupiny. Vystoupí bývali členové skupiny, herci ze Scény Bajka a Cieszynianka.

(pe)

Komentáře



CZYTAJ RÓWNIEŻ



REKLAMA Walizki

REKLAMA
Ministerstvo Kultury Fundacja Fortissimo

www.pzko.cz www.kc-cieszyn.pl

Projekt byl realizován za finanční podpory Úřadu vlády České republiky a Rady vlády pro národnostní menšiny.
Projekt finansowany ze środków Kancelarii Prezesa Rady Ministrów w ramach konkursu Polonia i Polacy za Granicą 2023-2024.
Publikacja wyraża jedynie poglądy autora/ów i nie może być utożsamiana z oficjalnym stanowiskiem Kancelarii Prezesa Rady Ministrów oraz Fundacji Pomoc Polakom na Wschodzie im. Jana Olszewskiego.