1. Autorské setkání s Danutou Chlupowou

Kdy: pátek 10. května, 16.30
Kde: Brenna

Místní knihovna v Brenné zve na setkání se spisovatelkou a novinářkou Danutou Chlupowou. Během setkání v Beskidzkém domě zielin Przytulia bude prezentovává nová kniha Chlupowé, Droga ku nadziei.

2. Smyčcový festival

Kdy: pátek 10. května, 10.00
Kde: Wisla

Zahajovací koncert 2. ročníku festivalu proběhne v 10 hod. v Městské knihovně. Od 10.30 bude možné poslechnout si účastníky soutěžní části festivalu.

3. Festival čokolády a sladkostí a Festival světových kuchyni

Kdy: od pátku 10. května do neděle 2 května
Kde: Cieszyn

Na náměstí v Cieszyně bude možné ochutnat čokolády a cukrovinky a také se zúčastnit sladkých workshopů. Nebudou chybět atrakce pro děti – kolotoče, nafukovací hrady a balónková zábava. Můžete se těšit rovněž na gastrofestival se specialitami světových kuchyni.

4. Den Bystřice

Kdy: sobota 11. května, 16.05
Kde: Bystřice

Obec Bystřice zve na každoroční oslavu obce. Můžete se těšit na skupinu Monkey Business, Bystřické talenty, bubnovou show Batida, speciality místních spolků a zábavu s DJ Lost.

5. Čaj u hraběnky

Kdy: sobota 11. května, 16.00-20.00
Kde: Velké Kunčice

Zveme k návštěvě místního zámku a zámeckého parku. V programu je mj prezentace dvou světoznámých dětských knih přeložených do těšínského nářečí (Malý princ a Medvídek Pú), burleska v provedení Lady Fox, výstava fotografii Cieszyńskiego Towarzystwa Fotograficznego a výstava obrazů Agnieszki Pawlitko. Během celého odpoledne nebudou chybět hudba, atrakce pro děti další.

6. Habera & TEAM – 100 TOUR

kdy: sobota 11 května, 19.30
Kde: Třinec

Ve WERK areně zahraje Palo Habera a skupina TEAM. V rámci turné po českých městech kapela oslaví stovku – šedesátiny Pala Habery a čtyřicet let trvající kariéru skupiny TEAM. Kapela přichystala zbrusu novou show, kde nebudou chybět všechny osvědčené hity. Jako exkluzivního hosta si TEAM vybral zpěváka Petra Bende s jeho kapelou, který vystoupí ve svém bloku před koncertem kapely Team.

7. Den matek v muzeu

Kdy: sobota 11. května, 9.00-17.00
Kde: Jablunkov

V sobotu vás zveme do Muzea Trojmezí v Jablunkově. Děti budou vyrábět drobné dárečky pro maminky k jejich svátku, zatímco pro maminky bude připravená káva nebo čaj ke každé zakoupené vstupence, a ve 13 a 15 hodin proběhne komentována prohlídka expozice.

8. Ostrava žije vínem

Kdy: sobota 11. května, 12.00-22.00
Kde: Ostrava

7. ročník vinařského festivalu proběhne v Národním zemědělském muzeu v Ostravě-Vítkovicích. Svá vína přijedou představit vinařství z Moravy, Slovenska, Rakouska, Španělska a Gruzie. Zahraje cimbálová muzika Úsměv a vystoupí folklórní soubor Hlubina. Můžete se zúčastnit soutěží o vinařské, knižní a další ceny. Na podiu proběhne talk show s vinaři a dále workshopy o víně s hosty z Rakouska a Moravy. V Galerii vín ochutnáte nejlepší vína, která nominovali sami vinaři. Po celý den je možné si prohlédnout muzeum a vyfotit se ve vinařském fotokoutku.

9. Setkání v dřeviónce

Kdy: sobota 11. května, 12.00-15.00
Kde: Nýdek

V rámci turistické výzvy Przez kopce proběhne v sobotu setkání v dřeviónce v Nydku. Na programu budou „placky na blaszi”, přednáška Jozefa Szymeczka, kvíz, workshopy výroby barefoot sandálů, lidová kapela.

10. Týden knih v Cieszyně

Kdy: od pondělí 6.kKvětna do neděle 12. května
Kde: Cieszyn

Slezská univerzita v Cieszyně připravila v rámci Týdne knih přednášky, workshopy, besedy a komentovanou procházku. O nadcházejícím víkendu se můžete zúčastnit komentované procházky po stopách dávných těšínských tiskáren a knihkupectví (sobota, 10.00, sraz u Książnicy Cieszyńské) a prohlídky Muzeum Drukarstwa spojená s workshopy knihařství (neděle, 10.00).

11. Máj nad Olzou

Kdy: neděle 12. Května, 15.00
Kde: Karviná

V rámci XXVII. Máje nad Olzou vystoupí v Polském domě PZKO v Karwiné-Fryštátě: děti z polské školky v Karviné, smíšený pěvecký sbor Lira a Zespół Pieśni i Tańca Olza. Zve Místní skupina PZKO Karviná-Darkov

(pe)

Komentáře



CZYTAJ RÓWNIEŻ



REKLAMA Walizki

REKLAMA
Ministerstvo Kultury Fundacja Fortissimo

www.pzko.cz www.kc-cieszyn.pl

Projekt byl realizován za finanční podpory Úřadu vlády České republiky a Rady vlády pro národnostní menšiny.
Projekt finansowany ze środków Kancelarii Prezesa Rady Ministrów w ramach konkursu Polonia i Polacy za Granicą 2023-2024.
Publikacja wyraża jedynie poglądy autora/ów i nie może być utożsamiana z oficjalnym stanowiskiem Kancelarii Prezesa Rady Ministrów oraz Fundacji Pomoc Polakom na Wschodzie im. Jana Olszewskiego.