MILÍKOV / V sobotu 20. ledna se uskuteční Hadamův běh – Memoriál Władysława Młynka, závod v běhu na lyžích. Trasa povede z Kamenitého na Kozubovou. Původcem myšlenky je Michal Staszowski, bývalý reprezentant České republiky v alpském lyžování, s nímž o nové iniciativě hovoříme.

Jak vznikl nápad uspořádat takový závod?

Kozubová je taková „naše“ hora. V rámci tréninku jsem na ni často vybíhal. Den před maturitou jsem běžel s tátou na Kozubovou, abych si „provětral hlavu“. Při běhu mi táta vyprávěl o Władyslawu Młynkovi, který ho učil na škole v Milíkově; vyprávěl o vyučování, o představeních. Zmínil se také o pamětní desce, kterou on, jeho otec a strýc odnesli ze zničené chaty. Byla pak uložena v domě PZKO v Milíkově a později předána PTTS Beskydy Śląski.

Kozubová je hora blízká mému srdci. Když jsem byl u babičky v Jasení, našel jsem tam starý „Zwrot“ z roku 1993. Babička má schované různé zajímavé články, různé brožury, almanachy. Byl tam zajímavý článek o tom, jak vyhořela chata na Kozubové a jedním z prvních lidí, kteří přijeli na místo požáru, byl Wladyslaw Młynek, Hadam z Drugi Izby, který byl v té době učitelem na Kamenitém. Když se o tragédii dozvěděl, okamžitě si připnul lyže a běžel chatu zachránit. Právě na počest této události bych rád uspořádal závody. Závody pořádám ve spolupráci s obcí Milikow a Klubem mládeže MS PZKO Milíkov-Centrum.

Je také známo, že na Kozubové se dříve konaly závody Zjazd Gwiaździsty.

To mě také inspirovalo. Akce má připomenout nejen postavu Władysława Młynka, ale také to, že se na Kozubové kdysi pořádaly tyto závody. Tehdy se závodníci vydávali na vrchol pěšky a veškeré vybavení si nesli s sebou. Museli se obejít bez elektronického měření, drahých pódií a hudby. Chceme, aby Hadamarův běh byl jedinečným zážitkem, který odkazuje na minulé časy.

Kdo se může zúčastnit?

Zúčastnit se mohou všichni milovníci výzev, pohybu v přírodě a zábavy. Vítáni jsou všichni běžkaři, i ti, kteří na běžkách příliš často neběhají (jak se říká: naposledy jsem běžel na běžkách v šesté třídě nebo jen z kopečka ve vajíčku). Vítáno bude i retro běžkařské nebo sportovní oblečení z minulého století.

Jaké budou kategorie?

Budou čtyři kategorie – ženy do 50 let a nad 50 let a muži do 50 let a nad 50 let. Pokud se přihlásí hodně závodníků, nevylučujeme rozšíření počtu kategorií.

Kde se lze registrovat?

Registrovat se můžete u Jakuba Vacovského na telefonním čísle +420 731 820 461, já zodpovím všechny vaše dotazy na čísle +420 775 923 363. Ti, kteří se rozhodnou zúčastnit na poslední chvíli, mají možnost se registrovat na místě.

Kde a kdy bude registrace zahájena?

Registrace bude zahájena v 10 hodin na Kamenitém. Všechny batohy budou dopraveny ze startu do cíle, tj. na Kozubovou. Start proběhne přesně v poledne.

Kudy povede trasa běhu?

Trasa běhu je opravdu malebná. Začíná na Kamenitém a cestou na Kozubovou budou účastníci procházet malebným Starým Salašem (Stare Sałasze). Trasa se může měnit, vše závisí na sněhových podmínkách. Předpokládáme ceny pro nejstaršího účastníka a nejvíce retro běžce.

Komentáře



CZYTAJ RÓWNIEŻ



REKLAMA Reklama

REKLAMA Reklama
Ministerstvo Kultury Fundacja Fortissimo

www.pzko.cz www.kc-cieszyn.pl

Projekt byl realizován za finanční podpory Úřadu vlády České republiky a Rady vlády pro národnostní menšiny.
Projekt finansowany ze środków Ministerstwa Spraw Zagranicznych w ramach konkursu pn. Polonia i Polacy za granicą 2023 ogłoszonego przez Kancelarię Prezesa Rady Ministrów.
Publikacja wyraża jedynie poglądy autora/autorów i nie może być utożsamiana z oficjalnym stanowiskiem Ministerstwa Spraw Zagranicznych oraz Fundacji Pomoc Polakom na Wschodzie im. Jana Olszewskiego