TŘINEC / Přesně za týden, v pátek 22. prosince v 17.30 hodin, se v Kulturním domě Trisia v Třinci uskuteční Vánoční koncert folklorních souborů ze Zaolší. Akci pořádá Hlavní výbor PZKO a MS PZKO Český Těšín – Olza.

Vánoční koncerty se těší velké oblibě. Hlediště je vždy zaplněno do posledního místa, setkávají se rodiny, přátelé a příznivci folkloru, aby v předvánočním shonu strávili čas v příjemné atmosféře. Jako každý rok se v programu představí folklorní soubory a folklorní kapelz od Havířova až do Mostů u Jablunkova.

Online přenos

„Vzhledem k tomu, že v celém koncertu vystoupí více než 430 účinkujících z různých souborů, vstupenky se bohužel vyprodaly velmi rychle, zejména rodinám členů souboru. Z tohoto důvodu jsme pro zájemce připravili online přenos, což znamená, že bude možnost sledovat Vánoční koncert v přímém přenosu na internetu,“ uvedla předsedkyně PZKO Helena Legowicz.

Online přenos bude k dispozici na adrese www.zwrot.cz od 17:00.

Připraven je bohatý program

V programu vystoupí jedenáct folklorních souborů, a to: Błędowice, Zespolik, Bystrzyca, Łączka, Oldrzychowice, Małe Oldrzychowice, Zaolzioczek, Zaolzi, Rytmika, Suszanie a Olza. Představí se tedy téměř všechny věkové kategorie. Samozřejmě nebudou chybět ani lidové kapely ze Zaolší, jako například kapela Lipka, Nowina nebo Bezmiana.

Diváci budou moci zhlédnout například těšínské, východoslovenské a beskydské tance, úryvek z Pohádky o Čertím mlýnu na Girové nebo jesličky a poslechnout si koledy a pastorely.

Betlémské světlo v „Trisii“

Hosté budou mít již tradičně možnost využít vánočních stánků připravených folklorními soubory.

Letos bude navíc možné si po skončení programu zapálit Betlémské světlo, které do „Trisie“ přivezou harceři z oddílu „Černí panteři“ z Třince společně s harceři z oddílu „Grom“ z Bystřice. Betlémské světlo bude předáno společně s poselstvím „Učiňme mír“.

Komentáře



CZYTAJ RÓWNIEŻ



REKLAMA Gorolskiswieto.cz

REKLAMA
Ministerstvo Kultury Fundacja Fortissimo

www.pzko.cz www.kc-cieszyn.pl

Projekt byl realizován za finanční podpory Úřadu vlády České republiky a Rady vlády pro národnostní menšiny.
Projekt finansowany ze środków Kancelarii Prezesa Rady Ministrów w ramach konkursu Polonia i Polacy za Granicą 2023-2024.
Publikacja wyraża jedynie poglądy autora/ów i nie może być utożsamiana z oficjalnym stanowiskiem Kancelarii Prezesa Rady Ministrów oraz Fundacji Pomoc Polakom na Wschodzie im. Jana Olszewskiego.