TŘINEC / V třinecké knihovně se uskutečnilo čtvrté a poslední setkání věnované spisovateli, básníkovi a společenskému aktivistovi ze Zaolší Adamu Wawroszovi. Kromě přednášky Jany Raclavské z Fakulty slavistiky Ostravské univerzity si hosté mohli poslechnout recitaci z díla Adama Wawrosze v podání Karola Suszky, krátký koncert pěveckého sboru „Hutnik“ a zhlédnout dvě jednoaktovky v podání divadelního souboru z místní skupiny PZKO v Milíkově-Centru.

Dne 24. prosince letošního roku uplyne 110 let od narození Adama Wawrosze. Proto Knihovna Třinec vyhlásila rok 2023 rokem Adama Wawrosze a ve spolupráci s Ostravskou univerzitou uspořádala cyklus čtyř setkání věnovaných životu a dílu Adama Wawrosze. Poslední setkání se uskutečnilo ve čtvrtek 7. prosince.

Setkání vedla Jana Raclavská z Katedry slavistiky Ostravské univerzity. Mezi jednotlivými body programu přednesla připravenou přednášku. Zajímavým a přístupným způsobem nastínila profil Adama Wawrosze v kontextu jeho dramatické tvorby psané v nářečí.

Vystoupení divadla, pěveckého sboru, žáků a výstava

V úvodu setkání vystoupily děti z polské Základní školy Gustawa Przeczka v Třinci v krátkých recitacích z díla Adama Wawrosze. Dva žáci také představili svůj projekt zaměřený na slovní zásobu v nářečí pomocí aplikace Makey Makey. Wawroszovo dílo představil také herec a emeritní ředitel Těšínského divadla v Českém Těšíně Karol Suszka. Polský pěvecký soubor Hutnik vystoupil v zúženém složení z důvodu nemoci.

Na závěr vystoupili herci Ochotnického divadla z místní skupiny Polského kulturně-osvětového svazu v Milíkově-Centru se dvěma jednoaktovkami Adama Wawrosze „Jako mać tako nać“ a „Jónek na gróniach“ a pobavili diváky až k slzám.

Na posledním setkání byla mezi mnoha hosty přítomna i dcera Adama Wawroše Urszula Czudek. Před setkáním a po něm bylo také možné zhlédnout výstavu Mariana Steffka z Dokumentačního střediska Kongresu Poláků v RC s názvem „Z Adamowej dzichty“.

Komentáře



CZYTAJ RÓWNIEŻ



REKLAMA Gorolskiswieto.cz

REKLAMA
Ministerstvo Kultury Fundacja Fortissimo

www.pzko.cz www.kc-cieszyn.pl

Projekt byl realizován za finanční podpory Úřadu vlády České republiky a Rady vlády pro národnostní menšiny.
Projekt finansowany ze środków Kancelarii Prezesa Rady Ministrów w ramach konkursu Polonia i Polacy za Granicą 2023-2024.
Publikacja wyraża jedynie poglądy autora/ów i nie może być utożsamiana z oficjalnym stanowiskiem Kancelarii Prezesa Rady Ministrów oraz Fundacji Pomoc Polakom na Wschodzie im. Jana Olszewskiego.