CIESZYN / V úterý 12. prosince se v Národním domě v Cieszyně konala vernisáž výstavy obrazů a artefaktů ze života malíře Pawła Wałacha. Výstava vznikla u příležitosti prvního výročí úmrtí umělce ze Zaolší.

Krajiny, portréty, lidové kroje, květiny nebo chalupy – to vše je k vidění na obrazech Pawła Wałacha, které nyní zdobí sál Folklorního centra Těšínského Slezska. Jedná se však pouze o část jeho malířské tvorby, mnoho obrazů je v soukromém vlastnictví umělcovy rodiny a přátel a milovníků jeho díla.

Kromě obrazů jsou na výstavě k vidění také artefakty umělce – například skříňka s barvami a štětci, paleta nebo malířský stojan, které Paweł Wałach používal. Vystaveno je i jeho poslední dílo. Obraz, který začal malovat, ale nedokončil. K vidění jsou výstřižky z časopisů, fotografie, plakáty z výstav, různé diplomy a certifikáty, které získal po plenérech nebo při jiných malířských iniciativách.

Osud to tak chtěl

Výstavu s názvem „Osud to tak chtěl…“ připravila Agnieszka Pawlitko, která byla zároveň iniciátorkou akce.

„Paweł Wałach se narodil 2. února 1942 ve Smilovicích. Vyučil se soustružníkem a nastoupil do zaměstnání v Třineckých železárnách. Pawłova talentu si všimli už na základní škole; první, s kým maloval, byla Zofia Wanok. Díky ní vznikla jeho první díla. Byl členem Sdružení polských výtvarníků v České republice, kde byl dlouhá léta předsedou, a Místní skupiny Polského kulturně-osvětového svazu v Neborech. Maloval olejomalby s tematikou Těšínského Slezska. Svá díla prezentoval na mnoha samostatných i kolektivních výstavách a reprezentoval region na malířských plenérech u nás i v zahraničí,“ přiblížila umělcův život Agnieszka Pawlitko.

Zmínila také, že všechny tyto informace získala od samotného malíře při psaní své diplomové práce. Proto je pro ni název výstavy zcela osobní, neboť právě těmito slovy začíná věnování Pawla Wałacha v její diplomové práci.

Z normálního kluka vyrostl profesionální malíř

Hosty na vernisáži přivítala lidovými písněmi kapela Bukóń z Jablunkova. Akce se zúčastnila mimo jiné malířova manželka Zofia Wałach, dcera, syn a další členové rodiny a přátelé. Během setkání na něj zavzpomínal profesor Daniel Kadłubiec.

„Jsem zde nedopatřením, protože nejsem teoretik ani historik umění. Můj otec, který byl učitelem na šestnácti školách v Zaolší, mimo jiné učil ve Smilovicích. Vždycky říkal, že ti Wałachové byli nesmírně nadaní, i když pocházeli z chudé rodiny, vynikali neuvěřitelnými vlohami. Paweł Wałach je toho důkazem, že z takového normálního synka vyrostl podle mého názoru naprosto vynikající profesionální malíř,“ řekl profesor.

Citoval dílo Borise Ejchenbauma „Jak se dělá Gogolův plášť“ a řekl, že na začátku je chaos. Než vznikl kosmos, byl chaos. Stejně tak když malíř maluje, má na začátku prázdné plátno – chaos. Ale najednou se z plátna začnou vynořovat tvary.

„Každé umělecké dílo začíná zevnitř. Svět vznikl z ráje a totéž platí o díle Pawła Wałacha. Těšinsko, tento kroj, tento kostel, Godula, Złotogłowiec, to je něco, co je středem díla Pawła Wałacha. To, co je nejdůležitějším rysem Pawła Wałacha, je moje Těšínsko, ale ne ledajaké Těšínsko, protože každý umělec má svůj vlastní tvůrčí rukopis a nejdůležitějším rysem každého umělce je individualita. A Paweł Wałach má také svou vlastní tvůrčí metodu, stačí se podívat na jeho švih štětcem, barvy, proporce světla a stínu,“ vysvětlil Daniel Kadłubiec.

Výstava bude otevřena do konce února

Ti, kteří nestihli přijít na vernisáž, nemusí mít obavy. Výstava bude k vidění až do konce února 2024 ve druhém patře Národního domu v Cieszyně v otevírací době instituce.

Jak však prozradila Agnieszka Pawlitko, není to jediná iniciativa týkající se osoby Pawła Wałacha. Během výstavy budou do Folklorního centra Těšínského Slezska pozvány děti a mládež z polských škol a školek z obou stran řeky Olzy. Zúčastní se vzdělávacích dílen, které jim připomenou tvorbu umělce ze Zaolší. Kromě výstavy byla vyhlášena mezinárodní malířská soutěž.

Malířská soutěž

S cílem připomenout významného malíře Pawła Wałacha zvou Kulturní centrum „Dom Narodowy“ v Cieszyně a Vyšší odborná škola výtvarná v Cieszyně děti a mládež k účasti v 1. ročníku mezinárodní malířské soutěže Pawła Wałacha. Cílem soutěže je povzbudit děti z mateřských škol a školáků k tvořivému trávení času a inspirovat se regionem Těšínského Slezska.

Do soutěže je možné přihlásit díla související s tímto regionem: krajiny, staré chalupy, díla inspirovaná zvyky, lidovými kroji a samotným umělcem Pavlem Wałachem (portréty). Práce je třeba odevzdat do 20. února 2024. Více informací o soutěži naleznete na webových stránkách Národního domu.

Komentáře



CZYTAJ RÓWNIEŻ



REKLAMA Gorolskiswieto.cz

REKLAMA
Ministerstvo Kultury Fundacja Fortissimo

www.pzko.cz www.kc-cieszyn.pl

Projekt byl realizován za finanční podpory Úřadu vlády České republiky a Rady vlády pro národnostní menšiny.
Projekt finansowany ze środków Kancelarii Prezesa Rady Ministrów w ramach konkursu Polonia i Polacy za Granicą 2023-2024.
Publikacja wyraża jedynie poglądy autora/ów i nie może być utożsamiana z oficjalnym stanowiskiem Kancelarii Prezesa Rady Ministrów oraz Fundacji Pomoc Polakom na Wschodzie im. Jana Olszewskiego.