KOŠAŘISKA / V Košařiskách jste se mohli přenést do světa Andersenových pohádek a zároveň zažít předzvěst vánoční atmosféry. Žáci polských tříd místní základní a mateřské školy pod vedením učitelek Doroty Koch a Marie Kajfosz nastudovali představení „Malenka“.

Na představení diváky pozvala Základní a mateřská škola a sdružení rodičů v Košařiskách. Dopoledne malí herci zahráli hru pro žáky české školy a polské školy v Bystřici a odpoledne pro rodiče, prarodiče a všechny ostatní, kteří se chtěli podívat.

„Malenka“ s vánočním nádechem

Učitelky, které při přípravě představení vycházely ze zpracování Adama Szafrance, přidaly do příběhu o Malence vánoční tematiku. Představení bylo součástí tradičního předvánočního setkání školy.

„Před Vánocemi se vždy chceme setkat s rodinami dětí. Zahrajeme představení a pak se všichni sejdeme u kávy a cukroví, tyto předvánoční chvíle trávíme vždy společně,“ vysvětluje Dorota Koch.

Předvánoční představení pro kolegy z Bystřice

Před polednem se konala – stejně jako v opravdovém divadle – generální zkouška s diváky. V hledišti seděli žáci z místní české školy a žáci z polské školy v Bystřici.

„Naši žáci chodí po páté třídě do školy v Bystřici. V rámci integrace jsme tedy pozvali jejich vrstevníky z Bystřice, se kterými se pravděpodobně setkají, až ukončí své vzdělání v Košařiskách,“ vysvětluje Dorota Koch.

Ověřené zpracování

Dorota Koch přiznává, že při přípravě školních představení velmi rádi využívají zpracování Adama Szafrance. „Trochu je obměňujeme a přizpůsobujeme počtu dětí. Tentokrát navíc i vánočnímu času. Protože Malenka je hra spojená spíše s létem nebo jarem,“ poznamenává Koch.

Představení se zúčastnilo jedenáct předškoláků a jedenáct školáků, tedy všechny děti navštěvující polskou školu a mateřinku v Košařiskách.

“ Děti si představení opravdu užily. I když na nich bylo vidět, že jsou trochu ve stresu. Pro nás je velmi důležité, aby děti měly radost z toho, že hrají,“ shrnula Dorota Koch po dopolední generální zkoušce.

(indi)

Komentáře



CZYTAJ RÓWNIEŻ



REKLAMA Gorolskiswieto.cz

REKLAMA
Ministerstvo Kultury Fundacja Fortissimo

www.pzko.cz www.kc-cieszyn.pl

Projekt byl realizován za finanční podpory Úřadu vlády České republiky a Rady vlády pro národnostní menšiny.
Projekt finansowany ze środków Kancelarii Prezesa Rady Ministrów w ramach konkursu Polonia i Polacy za Granicą 2023-2024.
Publikacja wyraża jedynie poglądy autora/ów i nie może być utożsamiana z oficjalnym stanowiskiem Kancelarii Prezesa Rady Ministrów oraz Fundacji Pomoc Polakom na Wschodzie im. Jana Olszewskiego.