ČESKÝ TĚŠÍN / Prosincové setkání Mezigenerační regionální univerzity se uskuteční ve čtvrtek 7. prosince v 17 hodin, výjimečně však v aule Polského gymnázia Juliusze Słowackého. Tentokrát Piotr Pluskowski z Cieszyna představí historii motorizace na Těšínském Slezsku v letech 1815-1997.

Během přednášky se přednášející bude věnovat továrnám a podnikům zabývajícím se výrobou: kočárů, autobusů, rektifikovaného lihu používaného k výrobě speciální směsi paliva a lihu. Představí patenty, které vytvořili lidé z Těšínského Slezska, automobily a motocykly, které jezdily na Těšínském Slezsku v letech 1900-1918. Nebudou chybět ani automobilové zajímavosti z Cieszyna a Istebné.

O přednášejícím

Piotr Pluskowski je absolventem pedagogického studia s technickým profilem na Slezské univerzitě v Katovicích – Technické fakultě v Sosnovci a postgraduálního studia. V roce 2015 získal certifikát průvodce po Stezce technologických památek Slezského vojvodství. Je zakladatelem a tajemníkem Sdružení polských radiotelefonistů (CB radio). Od roku 2009 je předsedou Sdružení automobilových veteránů Cieszyn a vede četné srazy starých automobilů.

Je autorem 20 knih a více než 50 článků publikovaných v Polsku i v zahraničí. Sám přednášející se představuje takto: „: „Jsem nadšenec do historie motorismu, především polského. Zároveň se zajímám o řemeslnou výrobu, která stála na počátku velkého průmyslu a rychlého rozvoje automobilového průmyslu. Dostávám se k neznámým vrstvám mizejících dokumentů, odcházejících lidí a snažím se zachránit naši minulost před zapomněním“.

Komentáře



CZYTAJ RÓWNIEŻ



REKLAMA Walizki

REKLAMA
Ministerstvo Kultury Fundacja Fortissimo

www.pzko.cz www.kc-cieszyn.pl

Projekt byl realizován za finanční podpory Úřadu vlády České republiky a Rady vlády pro národnostní menšiny.
Projekt finansowany ze środków Kancelarii Prezesa Rady Ministrów w ramach konkursu Polonia i Polacy za Granicą 2023-2024.
Publikacja wyraża jedynie poglądy autora/ów i nie może być utożsamiana z oficjalnym stanowiskiem Kancelarii Prezesa Rady Ministrów oraz Fundacji Pomoc Polakom na Wschodzie im. Jana Olszewskiego.