BYSTŘICE / Ve čtvrtek 9. listopadu se v Polském domě v Bystřici uskutečnila zajímavá přednáška profesora Karola Daniela Kadłubce. Posluchači byli žáci druhého stupně polské bystřické základní školy. Tématem bylo setkání s folklorem, tedy s naší kulturou, nářečím a zvyky.

„Setkání má povzbudit k návratu ke kořenům, které jsou koneckonců naší silou. Měli bychom znát kulturu země, kde žijeme,“ přivítal učitel Jakub Kaleta, iniciátor a organizátor setkání.

Přednáška začala připomenutím zeměpisné polohy Těšínského Slezska a jeho historie. Poté profesor hovořil o bohaté kultuře tohoto regionu, o zvycích, tancích, písních a nářečí.

„Záleží na vás, na mladé generaci, zda bude Těšínské Slezsko i nadále kulturně velké, zda si budete vážit naší kultury, našeho nářečí. Buďme vděční našim předkům, že se o takové velké kulturní bohatství tvrdě zasadili,“ vyzval mladou generaci Karol Daniel Kadłubiec.

Vystoupení souboru

Zajímavým zpestřením bylo vystoupení folklorního souboru Bystrzyca. Žáci měli možnost zhlédnout část nového programu souboru, s nímž tanečníci vystoupili na koncertě Ewy Farné v Praze.

Komentáře



CZYTAJ RÓWNIEŻ



REKLAMA Těrlické Filmové léto

REKLAMA
Ministerstvo Kultury Fundacja Fortissimo

www.pzko.cz www.kc-cieszyn.pl

Projekt byl realizován za finanční podpory Úřadu vlády České republiky a Rady vlády pro národnostní menšiny.
Projekt finansowany ze środków Ministerstwa Spraw Zagranicznych w ramach konkursu pn. Polonia i Polacy za granicą 2023 ogłoszonego przez Kancelarię Prezesa Rady Ministrów.
Publikacja wyraża jedynie poglądy autora/autorów i nie może być utożsamiana z oficjalnym stanowiskiem Ministerstwa Spraw Zagranicznych oraz Fundacji Pomoc Polakom na Wschodzie im. Jana Olszewskiego