KARVINÁ MEXIKO / Sdružení „Olza Pro“ pokračuje ve svém úsilí o obnovu starého evangelického hřbitova v Karviné Mexiku do náležité podoby. Minulou sobotu 21. října provedli dobrovolníci sdružení odvodnění okolí kaple, aby ji připravili na deštivé podzimní dny. Pokračovali také v práci na opravě věže, aby do zimy dokončili střechu. V sobotu 28. října si dobrovolníci rovněž vyhrnuli rukávy.

„Vyzdíváme základy, které se rozpadají. Hlavně v blízkosti vstupních dveří. Dnes bychom měli tyto základy dokončit. A pokračujeme v práci na záchraně zřícené dřevěné věže, kterou se nám loni podařilo vytáhnout. Doplňujeme chybějící prkna na střeše této věže. Ta je již natřena hydroizolační barvou. Chceme ji ochránit, zakrýt před příchodem zimy,“ informoval v sobotu 28. října ráno Stanisław Kołek ze sdružení Olza Pro. „Jde nám o záchranu toho, co z kaple zbylo,“ poznamenal.

Objeven další náhrobek

Dobrovolníkům se během nedávných prací podařilo vyčistit i další pomník. „Tento byl vyvrácený a zasypaný zeminou a shnilým listím. Když jsme ho zvedli a očistili, zjistili jsme, že nejen nápisy, ale i fotografie pochované osoby jsou dokonale zachovalé. Nápis je v polštině. Je zde pohřbena čtrnáctiletá dívka Marta Baraboszová, která zemřela v roce 1922, tedy před více než sto lety,“ uvádí Kolek. „Pomník byl rozlomen na tři části. Kolega přinesl lepidlo, aby kámen slepil. Podařilo se nám ho slepit a zvednout,“ dodává.

„A tady leží Adolf Ostrówka. Není tu žádný nápis, ale minulou sobotu přišla paní a začala tento hrob uklízet. Řekla nám, že tady leží její bratříček, který zemřel v roce 1940, byly mu tři měsíce. Uvedla, že přišla, protože zjistila, že tento hřbitov uklízíme,“ říká Kolek.

Dodává, že paní pocházela z Orlové a v rozhovoru měla radost jak z toho, že může renovovat hrob svého bratříčka, tak z toho, že když přišla na hřbitov, mohla s dobrovolníky, kteří zde pracují, mluvit v nářečí.

„Stále je tu spousta vyvrácených pomníků, které čekají na své objevení,“ uzavírá Kolek.

(indi)

Komentáře



CZYTAJ RÓWNIEŻ



REKLAMA Reklama

REKLAMA Reklama
Ministerstvo Kultury Fundacja Fortissimo

www.pzko.cz www.kc-cieszyn.pl

Projekt byl realizován za finanční podpory Úřadu vlády České republiky a Rady vlády pro národnostní menšiny.
Projekt finansowany ze środków Ministerstwa Spraw Zagranicznych w ramach konkursu pn. Polonia i Polacy za granicą 2023 ogłoszonego przez Kancelarię Prezesa Rady Ministrów.
Publikacja wyraża jedynie poglądy autora/autorów i nie może być utożsamiana z oficjalnym stanowiskiem Ministerstwa Spraw Zagranicznych oraz Fundacji Pomoc Polakom na Wschodzie im. Jana Olszewskiego